Prețul gazelor a crescut, după ce Gazprom a avertizat că va reduce tranzitul prin Ucraina

Prețul gazelor a crescut, după ce Gazprom a avertizat că va reduce tranzitul prin Ucraina
Gazprom a anunțat că nu mai poate livra gaze către cel puțin un mare client din Europa din cauze independente de voința sa. Foto: Hepta - DPA Images / Igor Russak

Prețurile de referință la gaze naturale în Europa au crescut marți, după ce grupul rus Gazprom a avertizat că săptămâna următoare ar putea reduce livrările de gaze prin ultima rută spre Europa Occidentală, transmite Bloomberg.

Gazprom spune că o parte din gazele naturale care trec prin Ucraina și sunt destinate Republicii Moldova sunt reținute de Ucraina

La bursa de la Amsterdam, cotațiile futures la gaze au crescut marți cu până la 4,2% și depășesc de aproape patru ori nivelul obișnuit pentru această perioadă a anului, după ce gigantul rus a spus că o parte din gazele naturale care trec prin Ucraina și sunt destinate Republicii Moldova sunt reținute de Ucraina, scrie Agerpres.

Ruta din Ucraina este ultima conductă care mai transportă gaze naturale rusești spre Europa Occidentală, chiar dacă la niveluri mult reduse.

Într-un mesaj pe rețeaua Telegram, Gazprom a acuzat că până acum Ucraina a acumulat 52,52 milioane metri cubi de gaze naturale destinate Republicii Moldova.

Dacă aceste dezechilibre vor persista, Gazprom a avertizat că va limita volumele de tranzit, începând cu data de 28 noiembrie ora 10 a.m., în conformitate cu cantitatea de gaze care nu ajunge la clienții din Republica Moldova.

Dacă aceste reduceri ale livrărilor se vor confirma, vor veni tocmai într-un moment în care temperaturile sunt prognozate să coboare sub media acestei perioade și retragerile din depozitele de gaze se intensifică.

Livrările de gaze rusești spre Europa sunt deja la un nivel mult mai mic față de media multianuală și majoritatea rutelor majore de tranzit, exceptând cea prin Ucraina, sunt închise, anunță Profit.

Există îngrijorări în Europa că problemele cu Republica Moldova ar putea fi începutul unei opriri complete a livrărilor de gaze rusești.

Urmăriți B1TV.ro și pe