Primul film american anti-Hitler a fost descoperit într-o arhivă la Bruxelles, unde se afla de 75 ani

Primul film american anti-Hitler a fost descoperit într-o arhivă la Bruxelles, unde se afla de 75 ani
Primul film american în care erau prezentate pericolele regimului nazist impus de Hitler a fost descoperit într-o arhivă din Bruxelles, unde se află de 75 de ani, relatează Reuters. Filmul ''Hitler's Reign of...

Primul film american în care erau prezentate pericolele regimului nazist impus de Hitler a fost descoperit într-o arhivă din Bruxelles, unde se află de 75 de ani, relatează Reuters.

Filmul ”Hitler’s Reign of Terror” a fost produs şi regizat de Cornelius Vanderbilt, un moştenitor al bogatei familii de industriaşi americani, în timp ce vizita Germania pe când Hitler ajunsese la putere, după ce a câştigat alegerile din 1933.

Documentarul cuprinde imagini filmate de Vanderbilt, cu adunări ale membrilor partidului nazist, cărţi care sunt arse şi magazine ale unor evrei care sunt distruse.

La premiera de la New York, în 1934, filmul a avut un mare succes, a spus Bruno Mestdagh, şeful colecţiilor digitale de la Arhiva de Film din Belgia.

„Ambasada Germaniei în SUA a protestat şi din acest motiv filmul a fost cenzurat şi adaptat. A fost ulterior proiectat în alte oraşe, dar nu a mai înregistrat acelaşi succes”, a mai spus Mestdagh.

În anii 1970, filmul a fost transferat în arhivă, care cuprinde circa 70.000 de titluri, 80% dintre ele fiind pelicule străine. Însă, abia în urmă cu doi ani, curatorii arhivei şi-au dat seama că sunt în posesia singurei copii a filmului care a supravieţuit în toţi aceşti ani.

Filmul a fost restaurat şi urmează să fie proiectat la Museum of Modern Art din New York în octombrie.

Tags:
Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)