Prima reacție al lui Aleksandar Vucic, după scorul istoric bifat la alegerile parlamentare din Serbia

Prima reacție al lui Aleksandar Vucic, după scorul istoric bifat la alegerile parlamentare din Serbia
Foto: Președintele Serbiei (sursă: Facebook)

Rezultat istoric la alegerile parlamentare din Serbia. Partidul Sârb al Progresului a triumfat categoric, prilej cu care președintele Aleksandar Vucic (50 de ani) a transmis un mesaj plin de satisfacție și optimism.

Partidul Sârb al Progresului (SNS) se află la putere de 8 ani de zile. În weekend, a câștigat alegerile cu 63%, în timp ce Partidul Socialist al Serbiei (SPS) a strânsdoar 10% din voturi.

„Sunt recunoscător oamenilor pentru acest sprijin istoric. Am câștigat peste tot, am câștigat și acolo unde nu am câștigat niciodată”, a declarat Aleksandar Vucic.

Aleksandar Vucic, „un tsunami electoral”

Deși în mod teoretic, președintele are un rol onorific, în SNS, Vucic ia decizile. El a mai fost de două ori premier și este văzut bine deOccident. Rezultatul zdrobitor se datorează și abandonului principalelor forțe de opoziție, care s-au dat bătute. Ele au îndemnat la boicot, după ce au acuzat SNS de corupție, iar pe cei din mass-media, de atitudine pro-SNS.

„În acest sistem electoral, o victorie de 40% este un rezultat foarte bun, dar cu peste 62% pentru SNS avem de-a face cu un tsunami electoral”, a declarat Slobodan Zecevic, profesor la Institutul pentru Studii Europene, pentru postul de televiziune RTS.

Doar 3 partide în Parlamentul Serbiei

La alegerile parlamentare din Serbia s-au înscris peste 20 de formațiuni politice. Dintre acestea, foarte puține au atins pragul de 3%, pentru a intra în Parlament.

Partenerul de coaliţie guvernamentală, Partidul Socialist al Serbiei (SPS) al ministrului de externe Ivica Dacic, a obţinut 10.3%.

Formaţiunea de opoziţie SPAS, a primarului unei municipalităţi a Belgradului şi fost jucător de polo pe apă, Aleksandar Sapic va ieşi cel mai probabil pe locul al treilea, cu 3.9% din sufragii.

Se pare că nicio altă formaţiune politică nu a reuşit să depăşească pragul de 3% pentru a obţine unele din cele 250 de locuri din parlamentul sârb.

Aproape 6 milioane de sârbi cu drept de vot au fost convocaţi duminică la urne, pentru a-şi alege noul parlament în primele alegeri naţionale în Europa, de la instituirea măsurilor restrictive din cauza epidemiei de COVID-19.