Problemele climatice fac probleme „în relații”. Cuplurile de albatroși, cunoscuți că rămân împreună toată viața, au început să „divorțeze”

Problemele climatice fac probleme „în relații”. Cuplurile de albatroși, cunoscuți că rămân împreună toată viața, au început să „divorțeze”

Albatroșii, unele dintre cele mai loiale creaturi monogame din lume, „divorțează” mai des – iar cercetătorii spun că încălzirea globală ar putea fi de vină, conform The Guardian.

Într-un nou studiu al Societății Regale, cercetătorii spun că schimbările climatice și încălzirea apelor măresc ratele de destrămare a albatrosului cu sprâncene negre. De obicei, după alegerea unui partener, doar 1-3% s-ar despărți.

Rata de divorț în rândul albastrosului cu sprâncene negre crește

Dar în anii cu temperaturi neobișnuit de calde ale apei, această medie a crescut constant, până la 8% dintre cupluri despărțindu-se. Studiul a analizat o populație sălbatică de 15.500 de perechi reproducătoare din Insulele Falkland pe parcursul a 15 ani.

Pentru păsările marine, apele mai calde înseamnă mai puțini pești, mai puțină hrană și un mediu mai aspru.

Fiind unii dintre cei mai loiali parteneri ai regnului animal, viețile amoroase ale albatroșilor au fost mult timp subiect de studiu științific. „Există toate aceste lucruri pe care le considerăm a fi super-umane”, spune dr. Graeme Elliot, consilier științific principal la departamentul de conservare din Noua Zeelandă, care studiază albatroșii din apele țării de trei decenii.

Păsările se pretează antropomorfismului: trăiesc timp de 50-60 de ani, au o fază de adolescență lungă și incomodă, în timp ce învață cum să seducă un partener prin dans și fac călătorii de ani de zile departe de casă pe măsură ce se maturizează. De obicei, se împerechează pe viață și sărbătoresc cu voce tare atunci când salută un partener după o lungă absență.

A crescut rata relațiilor homosexuale în rândul păsărilor

Dar acum, ei împărtășesc din ce în ce mai mult un alt ritual de trecere care poate suna familiar tinerilor oameni: sub stresul din cauza crizei climatice, lucrând mai multe ore pentru a mânca și confruntați cu dificultățile logistice ale unui partener de călătorie, unii se luptă să mențină relațiile.

Scăderea numărului populației a schimbat modelele de împerechere ale păsărilor în alte moduri, a spus Elliot, cu apariția mai multor cuplări homosexuale. „Avem perechi mascul-masculi printre păsările de pe Insula Antipode, pe care nu le-am avut până acum”, a spus el. „Câteva procente dintre băieți fac pereche cu un alt băiat pentru că nu pot găsi o parteneră de sex feminin.”