Profesorii fără „certificat verde” din Israel nu vor mai putea intra în școli și preda începând cu 3 octombrie

Profesorii fără „certificat verde” din Israel nu vor mai putea intra în școli și preda începând cu 3 octombrie
Foto simbol: Pixabay

Conform unor noi ordine ale guvernului din Israel, personalului din educație care nu are un permis verde pentru COVID-19 li se va refuza intrarea în școli; sindicatele profesorilor se opun mutării.

Ministerul Sănătății a instruit joi directorii de școli să interzică accesul în incinta școlii oricăror profesori care nu au așa-numitul Green Pass, iar acești profesori nu vor fi plătiți dacă li se va interzice accesul, scrie timesofisrael.

Începând cu 3 octombrie, profesorii vor avea nevoie de un Green Pass, care să demonstreze dovada vaccinării, recuperării de la COVID-19 sau un rezultat recent al testului negativ, a declarat ministerul joi.

Data marchează începutul primei săptămâni complete de revenire la școală după perioada de vacanță, care se încheie săptămâna viitoare cu încheierea festivalului Sukkot.

A nu putea lucra din cauza lipsei unui Green Pass va fi considerat o absență nejustificată care nu justifică plata, a menționat ministerul.

Profesorii nu vor avea voie să predea de la distanță, a adăugat aceasta.

De la începutul anului școlar din 2 septembrie, profesorilor li s-a cerut să aibă un Green Pass pentru a intra în școli. Dar cei care nu aveau documentul erau plătiți în continuare, chiar dacă nu lucrau.

Ran Erez, președintele Asociației Profesorilor din Școala Gimnazială, a spus că, deși susține ideea ca profesorilor nevaccinați să li se interzică intrarea în școli, el se opune refuzării salariilor.

„Există destul de multe locuri de muncă care pot fi oferite unui profesor de acasă, cum ar fi orele individuale [la distanță] pentru elevii aflați în carantină sau lecțiile Zoom. Nu ar trebui pedepsiți imediat, ci să li se ofere o alternativă ”, a spus el pentru Kan News.

Cu scopul de a preveni ca profesorii să fie vizați în mod specific de regulile Green Pass, Erez a depus deja o petiție la Înalta Curte de Justiție, cerând ca sistemul să fie aplicat și elevilor nevaccinați cu vârsta peste 12 ani, care sunt eligibili pentru toate cele trei vaccinuri virale. O audiere a fost stabilită pentru 20 octombrie, potrivit Haaretz.

Menashe Levy, președintele Asociației Directorilor de Liceu, a estimat că noua regulă va afecta doar câteva sute de profesori care refuză atât vaccinarea, cât și testarea pentru virus.

„Vorbim despre aproximativ 300 de lucrători din educație din 210.000”, a spus el într-un comunicat. „Un număr complet nesemnificativ.”

Levy a spus că ar trebui depuse eforturi pentru a-i convinge pe acei profesori să respecte ordinele de sănătate și că numai dacă persistă în refuzul lor ar trebui sancționați pentru a-i „proteja de ei înșiși și pentru a-și proteja colegii.

„Profesorii care refuză să fie vaccinați sau testați nu pot lucra în educație”, a subliniat el.