SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani

SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
La putere în Germania din 2005, Angela Merkel îl propune ca succesor pe Armin Laschet, președintele CDU. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Federico Gambarini

UPDATE, 26 septembrie, ora 23.45: SPD este în continuare pe prima poziție la alegerile federale din Germania, cu un scor de 25,8%, iar în spatele social-democraților este blocul conservator CDU/CSU, cu 24,2%, conform proiecțiilor transmise de Deutsche Welle. Urmează Verzii (14%), care sunt pe punctul de a obține cel mai bun rezultat de până acum, FDP (11,5%), AfD (10,6%) și Stânga, care se zbate în jurul pragului de 5%.

UPDATE, 26 septembrie, ora 22.45: Proiecțiile de la alegerile federale din Germania îi plasează în continuare pe social-democrați în fruntea ierarhiei, cu un scor 25,7%. În spatele SPD este blocul CDU/CSU, cu 24,5%, iar podiumul este completat de Verzi, cu 14,3%. În acest moment, celelalte formațiuni care trec pragul pentru intrarea în Bundestag sunt FDP (11,5%), AfD (10,5%) și Stânga (5%).

Știrea inițială: Primele proiecții de la alegerile federale germane îi plasează pe social-democrații de centru-stânga înaintea blocului conservator CDU/CSU, cu un avans de 0,2%. Într-o cursă atât de strânsă, perspectivele pentru formarea unei coaliții rămân deocamdată incerte.

Rezultat strâns la alegerile federale din Germania, potrivit proiecțiilor

Primele rezultate proiectate pentru alegerile federale germane din 2021 plasează SPD pe prima poziție, cu un scor de 24,9%, social-democrații find urmați îndeaproape de CDU și formațiunea-soră din Bavaria, CSU, cu 24,7%. Chiar și așa, potrivit proiecțiilor, conservatorii ar urma să câștige un mandat în plus față de partidul de centru-stânga, transmite Deutsche Welle.

Verzii sunt pe poziția a treia, cu 14,8%, în ceea ce se profilează a fi drept cel mai bun scor pe care l-au obținut vreodată. Alternativa pentru Germania (AfD) are 11,3% și este imediat deasupra Democraților Liberi (FDP), care au 11,2%. Stânga a obținut 5%.

Proiecțiile sugerează că formațiunile de centru-stânga sunt marile câștigătoare ale scrutinului. SPD a câștigat 4,5% comparativ cu rezultatul obținut la alegerile federale precedente, cele din 2017, în timp ce Verzii au crescut cu 6%.

Conservatorii germani, la cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani

În schimb, creștin-democrații par să se îndrepte către un eșec istoric la scrutinul care marchează finalul erei Merkel. Au scăzut cu 8% față de rezultatul din 2017 și sunt pe punctul de a obține cel mai slab scor după 1949.

Rămâne neclar în ce măsură și sub ce formă se va putea coagula o coaliție de guvernare. Potrivit proiecțiilor, o opțiune ar fi să se meargă mai departe cu „marea coaliție” compusă din blocul CDU/CSU și SPD, care a condus Germania după anul 2013.

O altă opțiune ar fi o coaliție în trei între CDU/CSU, Verzi și FDP. Totodată, există și scenariul în care SPD ar căuta un parteneriat cu Verzii și FDP.

Bundestagul nu va alege un nou cancelar al Germaniei până nu se va forma o coaliție de guvernare, proces care ar putea dura luni întregi. Între timp, interimatul va fi asigurat de Angela Merkel.

Ultima oră
18:01 - Florin Cîțu: PNL a făcut o concesie, PSD și USR au rămas pe poziții. E important ca românii să știe acest lucru, să vedem dacă aceste partide chiar vor să rezolve criza sau nu (VIDEO)
17:57 - Economist: Rata inflației ar putea crește la 10% în 2021. Perspective sumbre pentru 2022
17:51 - Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
17:36 - Adriana Trandafir nu mai rezistă presiunii de la Asia Express. Concurenta nu se oprește din plâns
17:35 - Florin Cîțu: PSD și USR trebuie să facă și fapte / Un armistițiu nu se face între prieteni, ci între inamici. Dacă fiecare partid vrea să își vadă interesul electoral, nu vom ajunge la o concluzie (VIDEO)
17:24 - Mitică Dragomir, scandal în direct, cu un jurnalist: „Bă nenorocitule, bă nesimțitule!”
17:24 - UE sprijină Republica Moldova pentru a face față în problema aprovizionării cu gaze. Ursula von der Leyen: Experții noștri sunt pe teren pentru a ajuta la rezolvarea situației
17:24 - Florin Cîțu: Nicolae Ciucă a cerut PSD și USR un armistițiu politic. Partidele să susțină un guvern minoritar PNL – UDMR, pe termen limitat (VIDEO)
17:02 - Valeriu Gheorghiță anunță maraton de vaccinare la fiecare sfârşit de săptămână, în București, până la finele anului. Lista centrelor (VIDEO)
16:56 - Andreea Esca nu mai zâmbește. Ce o macină