Project Gutenberg, portalul de literatură, este din nou disponibil în Germania

Project Gutenberg, portalul de literatură, este din nou disponibil în Germania
Foto: Facebook @ Biblioteca Centrala Universitara Carol I

Portalul de literatură Project Gutenberg este acum accesibil din nou din Germania, după o interdicție de trei ani. Doar operele lui Thomas Mann și unele romane ale lui Alfred Döblin sunt parțial interzise, arată publicația remonews.com

Șapte lucrări ale lui Thomas Mann, încă blocate

După o dispută juridică cu firma de avocatură Waldorf Frommer, Fundația pentru Arhiva Literară Project Gutenberg (PGLAF), care a fost învinsă în trei cazuri, a blocat versiunea germană a Proiectului Gutenberg folosind funcția de geoblocking.

În numele editurii S. Fischer, Waldorf Frommer a cerut eliminarea a 18 lucrări ale lui Thomas și Heinrich Mann și Döblin. De asemenea, se așteaptă ca proiectul să dezvăluie toate adresele IP de la care au fost descărcate lucrările. Acesta din urmă nu a fost posibil deoarece jurnalele serverului erau deja șterse.

Acum ambele părți au ajuns la o înțelegere extrajudiciară. Șapte lucrări ale lui Thomas Mann sunt încă blocate pentru „IP-uri germane” până la începutul lui 2026 și cinci ale lui Alfed Döblin până la începutul lui 2028.

70 de ani au fost necesari

PGLAF a blocat oferta pentru Germania pentru că se temea de acțiuni în justiție din partea altor editori germani. În timp ce operele unui autor sunt în domeniul public la 56 de ani de la moartea sa în Statele Unite, protecția drepturilor de autor în Germania durează 70 de ani. Martie 2020 a marcat 70 de ani de la moartea lui Heinrich Mann.

S. Fischer criticase blocarea completă, proiectul Guttenberg a vrut probabil să exploateze utilizatorii portalului pentru proteste. Proiectul german Gutenberg nu a fost afectat de proces.