Protest de amploare la Chișinău: Zeci de mii de manifestanți au cerut demisia Guvernului. Mai multe persoane au fost rănite, iar altele au fost arestate

Protest de amploare la Chișinău: Zeci de mii de manifestanți au cerut demisia Guvernului. Mai multe persoane au fost rănite, iar altele au fost arestate
Foto: europafm.ro

Mai multe persoane au fost rănite, iar altele au fost arestate duminică seara, în urma confruntărilor dintre susţinătorii unui partid şi poliţie, în fața sediului Procuraturii Generale din Chişinău, relatează Mediafax.

Susținătorii Partidului Blocul Roşu au încercat să intre cu forța în sediul procuraturii. Poliția a arestat mai multe persoane. O femeie a fost transportată la spital, iar alte persoane au fost rănite.

Zeci de mii de locuitori ai Republicii Moldova s-au adunat în piaţa din centrul oraşului. Principalele solicitări erau demisia actualei guvernari, finalizarea investigației și tragerea la raspundere a celor vinovați de „jaful secolului”. Mitingul de protest intitulat „Marea adunare naţională”, a fost organizat la apelul Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”.

Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost ocupată în întregime de protestatari, care s-au reunit şi pe străzile adiacente până la sediul guvernului. Organizatorii au anunţat că s-au adunat aproximativ zeci de mii de manifestanţi. Protestatarii scandează lozinci antiguvernamentale: “Noi suntem poporul!”, „Demisia!”, „Jos mafia!”.

Manifestanţii au cerut şi finalizarea investigaţiei şi tragerea la răspundere a celor vinovați de „jaful secolului”, în urma căruia peste un miliard de dolari au fost scoși din sistemul bancar al ţării.

Concomitent cu protestul, o companie de telefonie mobilă a organizat un concert gratuit, în aer liber, la care au fost invitate multe nume de succes din Republica Moldova şi străinatate, eveniment criticat drept o încercare de a submina mitingul de protest. Sub presiunea comentariilor de pe reţelele de socializare, mulţi artişti români şi-au declinat participarea, care ar fi putut fi intrepretată drept un gest politic.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)