Protest împotriva defrișărilor din România la magazinul Ikea, din Viena. ”ATENȚIE: poate conține urme din lemn de la păduri seculare din România”

Protest împotriva defrișărilor din România la magazinul Ikea, din Viena. ”ATENȚIE: poate conține urme din lemn de la păduri seculare din România”
ATENȚIE: poate conține urme din lemn de la păduri seculare din România / Sursa foto: Facebook @ Agent Green

Un nou protest împotriva defrisărilor din România a ajuns tocmai la noul magazin Ikea, din Viena. Protestul artistic Extinction Rebellion Wien are loc la Viena, iar participanții au lipit etichete cu un mesaj ce are în vedere pădurile românești, se arată într-o postare de pe Facebook a paginii Agent Green.

„Lemn de la pădurile seculare din România”

Protestatarii au lipit etichete cu mesajul „ATENȚIE: poate conține urme din lemn de la păduri seculare din România” pe fiecare produs din lemn comercializat la magazinul din Viena. În urma evenimentului, tot mai mulți utilizatori au lăsat comentarii la postarea organizației Agent Green.

„Eu sigur nu mai cumpăr ceva de la IKEA. Ever!”, „Putem doar sa mai fim amuzanti latrand unii la altii si sa ne integram in UE. Lemnul padurilor deja s-a integrat.”, „Mda, de parca asta creste padurile seculare la loc! Sa puna osu’ la munca si sa planteze ce au taiat! ”, sunt doar câteva dintre comentariile lăsate de către utilizatorii de pe Facebook.

”În investigațiile anterioare am arătat cum lemnul tăiat din păduri virgine ale Statului român din munții Țarcu ajung în mobila IKEA din întreaga lume după ce erau tăiate de o firmă locală, transformate în plăci la fabrica din Kronospan din Sebeș și asamblate în mobilă în fabrica Ecolor din Cluj. Astăzi arătăm că nici măcar în propriile păduri IKEA nu are mai multă grijă. Este la fel de ipocrită, discrepanța între promisiuni și realitate fiind de-a dreptul cinică, iar afacerea companiei una opacă”, acuză Gabriel Păun, președintele Agent Green, conform unui raport publicat privind exploatările forestiere din România.

Defrișările continuă în ritm alert

Noi cifre uluitoareau fost făcute publice de către ecologiști. Un studiu publicat de FAO – Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricutlură confirmă din plin acest lucru.

În ultimii 20 de ani, planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de păduri. În 2020, suprafața terestră ocupată de păduri reprezintă 31,2%. În 2010, pădurile acopereau 31,5% din suprafața terestră, adică 4,1 miliarde de hectare, iar în 2000, procentul era de 31,9%