Protest în faţa reşedinţei premierului israelian. Benjamin Netanyahu, acuzat de proasta gestionare a crizei COVID. 11 manifestanți au fost arestați (VIDEO)

Protest în faţa reşedinţei premierului israelian. Benjamin Netanyahu, acuzat de proasta gestionare a crizei COVID. 11 manifestanți au fost arestați (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Duminică dimineaţă, o manifestaţie neautorizată a avut loc în faţa reşedinţei premierului Benjamin Netanyanu. Poliţia israeliană a arestat 11 persoane din mulțimea de protestatari.

„Toţi cei prezenţi aici participă la o reuniune ilegală. Nu va fi tolerată nicio manifestaţie. Toţi cei care cauzează probleme vor fi arestaţi”, a fost mesajul poliției.

Cu o seară înainte, aproximativ 10.000 de israelieni au manifestat la Ierusalim, în faţa reşedinţei lui Netanyahu, în vreme ce alţi protestatari s-au adunat la Tel Aviv, în faţa unei vile care îi aparţine premierului.

În ultimele săptămâni, mii de manifestanţi se strâng în fiecare zi de sâmbătă, pentru a denunţa proasta gestionare a crizei coronavirusului, blamând mai ales faptul că premierul a ridicat prea repede măsurile de izolare și nu a anticipat al doilea val de coronavirus, cerând în acest sens demisia lui Netanyahu. Mai mult, acesta este acuzat de corupţie, fraudă şi abuz în trei dosare.

„Nuvom renunţa până când Bibi va demisiona”, spun protestatarii.

Premierul Benjamin Netanyahu, aspru criticat

Potrivit unui sondaj al postului tv Canal 13, 61% dintre alegători se declară „nemulțumiți” de gestionarea epidemiei și îl acuză pe premierul Netanyahu, în ciuda faptului că tocmai aceste măsuri, luate la începutul crizei COVID-19, l-au readus în grațiile publicului pe premier.

Potrivit centrului de cercetare alIsraelDemocracy Institute (IDI) sprijinul pentru „Bibi” Netanyahu a scăzut de la 57,5% la 29,5%, în perioada aprilie-iulie.

Însă Netanyahu s-a confruntat cu o situație grea – încercarea de a redeschide economia, încercând totodată să evite un al doilea val al epidemiei, situație din care nu a ieșit, se pare, învingător, numărul cazurilor noi de coronavirus înmulțindu-se.

„Toți cetățenii israelieni vor primi bani de la stat, pentru atenuarea crizei economice provocate de pandemia de COVID-19”, a anunțat premierul israelian. Astfel că, fiecare israelian va primi o sumă de bani printr-un ajutor de stat.

Sumele pe care vor urma să le primească persoanele cu cetățenie israelianăsunt cuprinse între 190 și 770 de euro, în funcție de numărul de membri din familie.

Pentru persoanele singure, suma va fi de circa 190 de euro. Familiile cu un singur copil ar urma să primească în jur de 510 de euro (580 de dolari), cele cu doi copii – circa 640 de euro, iar cele cu trei copii sau mai mulţi – aproximativ 770 de euro, a mai precizat premierul israelian.

Judecarea premierului israelian va începe în ianuarie 2021

Procesul penal în care Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, este acuzat de mită și încălcarea încrederii publice va intra formal înfaza de judecată în ianuarie 2021, când martorii vor fi chemați în fața instanței de trei ori pe săptămână, potrivit The Jerusalem Post.

Prima rundă de audieri a avut loc pe 24 mai. Potrivit Reuters, procesul lui Benjamin Netanyahu – prima speță penală din istorie în care este implicat un premier israelian în exercițiu – s-a desfășurat pe fondul unor proteste antiguvernamentale tot mai ample, în care manifestanții reclamă, pe de o parte, problemele pe care le are primul-ministru cu justiția, și pe de altă parte maniera în care a gestionat criza coronavirus. Mai mult decât atât, demonstrații au loc și în Cisiordania, unde partea palestiniană se opune vehement planului israelian de anexare.

În contrast cu intenția procurorilor ca procesul să se desfășoare cât mai rapid, avocații lui Netanyahu susțin că vor avea nevoie de mult mai mult timp pentru a pune la punct strategia. Ei vor elabora mai multe solicitări, prin care vor cere achitarea fără audierea martorilor și vor ataca revendicările procurorilor, într-o încercare de a păstra caracterul confidențial pentru o serie de documente.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“