Proteste anti-nucleare în Germania și Franța

Proteste anti-nucleare în Germania și Franța

Mii de oameni în Franța și Germania au participat, luni, la proteste împotriva centralelor atomo-electrice, relatează BBC.

Mitingurile au fost organizate pe câteva poduri care leagă Franța de Germania peste râul Rin dar și la reactoarele nucleare din Germania.

Protestele au avut loc în ajunul aniversării catastrofei de la Cernobîl, Ukraina și pe fondul eforturilor Japoniei de manageriere a dezastrului cauzat la centrala Fukushima, avariată de tsunami și cutremur.

Unul dintre numeroasele proteste a avut loc pe Podul Europei unde mnifestanții au afișat pancarte pe care se puteau citi sloganuri împotriva energiei nucleare și au scandat:  “Cernobîl, Fukushima, niciodată din nou!”

Manifestanții au cerut și închiderea uneia dintre cele mai vechi centrale atomice din Franța, cea de la Fessenheim.

Proteste au mai avut loc la centralele nucleare din Biblis, Grohnde și Grafenrheinfeld, din Germania.

“După Fukushima este evident că pericolul energiei nucleare este real”, a declarat Ernhard Renz, unul dintre organizatorii mitingului de la Biblis.

„Nu putem permite ca nevoile afacerilor unora să distrugă lumea noastră – cum s-a întâmplat acum 25 de ani”, a mai adăugat acesta.

În ultimele săptămâni zeci de mii de oameni au participat la demonstrații pe aceaastă temă, mai ales în Germania unde mișcarea anti-nucleară este deosebit de puternică.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)