Proteste în Rusia. Cât ar costa o singură perie de WC din palatul lui Vladimir Putin (VIDEO, FOTO)

Proteste în Rusia. Cât ar costa o singură perie de WC din palatul lui Vladimir Putin (VIDEO, FOTO)
Captură Video - Алексей Навальный / Youtube

Președintele rus Vladimir Putin se confruntat cu cele mai ample proteste din ultimii ani după ce principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, a fost arestat. Peste 100.000 de oameni din mai multe orașe, inclusiv din Moscova, au cerut în stradă eliberarea acestuia.

Imagini surprinse în timpul protestelor au arătat că unii dintre manifestanți au adus cu ei perii de toaletă, aluzie și reacție la cea mai recentă anchetă a echipei lui Navalnîi despre palatul pe care-l deține Putin. Liderul de a Kremlin ar avea un complex de „39 de ori mai mare decât statul Monaco”, care ar fi costat 1,12 miliarde de euro. Potrivit anchetei, numai o perie de toaletă din palat ar costa 700 de euro. Noi proteste sunt anunțate pentru weekendul acesta.

Aleksei Navalnîi, anchetă despre complexul de 1,12 miliarde euro al lui Vladimir Putin. Doar o perie de toaletă costă 700 de euro

Arestat pe aeroport la întoarcerea în Rusia, Aleksei Navalnîi continuă lupta politică împotriva preşedintelui Vladimir Putin. Opozantul a făcut dezvăluiri incredibile despre palatul luxos al lui Putin. Clădirea impunătoare, construită pe malul Mării Negre, se întinde pe o suprafaţă de 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare şi este dotat cu un teren de hochei, tunele spre Marea Neagră, podgorii, un cazinou și o biserică.

„Este un stat în cadrul Rusiei. Și, în acest stat, nu există decât un singur țar – Putin”.

Aleksei Navalnîi, anchetă despre complexul de 1,12 miliarde euro al lui Vladimir Putin. Doar o perite de toaletă costă 700 de euro

Navalnîi susține că au fost cheltuite 1,12 miliarde euro pentru construirea acestui complex care este de „39 de ori mai mare decât statul Monaco”. Oficial, complexul este proprietatea serviciului secret rusesc.

„Aceasta nu este o casă la țară, nu este o cabană, nu este o reședință. Este un întreg oraș sau mai degrabă un regat. Are gardul înalte, propriul port, paznici, propria biserică, culoar de acces și chiar un punct de control vamal”.

Camerele au mobilier de lux. Camera lui Putin ar avea peste 260 de metri pătrați, iar ca să ajungă la baie trebuie să treacă printr-un living room.

Vladimir Putin a dezmințit acuzațiile și a spus că nu are cunoștință despre ce anume se vorbește si nu a avut timp să vadă ce a postat Navalnîi despre el.

„Nu am văzut acest film, din lipsă de timp. Nimic din ce este prezentat în el ca fiind bunurile mele nu îmi aparţine, mie sau apropiaţilor mei”, a declarat Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu studenţii ruşi.

Manifestaţiile pro-Navalnîi, cele mai mari proteste în Rusia. Unii manifestanți au venit cu perii de toaletă

În documentarul-anchetă, Navalnîi a mai spus că numai o perie de toaletă din palat ar costa 700 de dolari. În timpul protestelor de sâmbătă, mai mulți manifestanți au fost surprinși ținând în mâini perii de toaletă.

Manifestaţiile pro-Navalnîi, cele mai mari proteste în Rusia. Unii manifestanți au venit cu perii de toaletă

Peste 100.000 de susţinători ai lui Aleksei Navalnîi au ieşit, sâmbătă, pe străzile din 100 de oraşe din Rusia, pentru a protesta faţă de arestarea politicianului de opoziţie. În multe oraşe, autorităţile au intervenit în forţă şi au făcut mii de arestări, inclusiv în rândul copiilor.

Proteste în Rusia. Forțele de ordine au intervenit în forţă şi au făcut mii de arestări

Străzile din Moscova au fost pline de oameni care au scandat sloganuri precum ”Putin e un hoț!”, ”Jos cu țarul!” sau ”Eliberați-l pe Navalnîi!”.

Proteste similare au avut loc și în orașe precum Vladivostok, Yekaterinburg, Tomsk. Și în Sankt Petersburg, orașul în care s-a născut Putin, au avut loc manifestații.

Manifestații pro-Navalnîi și anti-Putin au avut loc și în Siberia, la -52 de grade Celsius

În timpul evenimentelor, autorităţile au făcut mii de arestări şi au fost surprinse în timp ce băteau oamenii pașnici.

Proteste în Rusia. Manifestanții au aruncat cu bulgări de zăpadă în forțele de ordine

Administraţia Biden a condamnat modul în care autorităţile de la Moscova au acţionat în cadrul protestelor. Casa Albă a făcut apel la Rusia să-i elibereze atât pe cei aproape 3.000 de protestatari reţinuţi, cât şi pe politicianul de opoziţie. În plus, Washingtonul a condamnat brutalitatea poliţiei şi a precizat că e alături de aliaţii săi din Rusia care militează pentru drepturile omului.

Marți, președintele american Joe Biden a discutat, la telefon, cu omologul său rus și s-a arătat îngrijorat faţă de arestarea lui Navalnîi.
Manifestaţiile pro-Navalnîi au fost cele mai mari proteste din ultimii ani în Rusia.

Noi proteste sunt așteptate weekendul care urmează. Susţinătorii lui Aleksei Navalnîi au fost chemaţi să se reunească duminică, în faţa sediului Serviciului Federal de Securitate (FSB) din centrul Moscovei.

Urmăriți B1TV.ro și pe