Proteste în Spania față de noul pachet de austeritate aprobat de Guvern (VIDEO)

Proteste în Spania față de noul pachet de austeritate aprobat de Guvern (VIDEO)
Spaniolii încheie săptămâna la fel cum au început-o: cu proteste faţă de noul pachet de austeritate aprobat de guvernul condus de Mariano Rajoy. Măsurile includ creşterea TVA-ului până la 25 de procente şi...

Spaniolii încheie săptămâna la fel cum au început-o: cu proteste faţă de noul pachet de austeritate aprobat de guvernul condus de Mariano Rajoy. Măsurile includ creşterea TVA-ului până la 25 de procente şi noi reduceri salariale pentru angajaţii din sectorul bugetar. Oamenii sunt nemulţumiţi de modul în care executivul a acţionat pentru ameliorarea crizei financiare şi cer Madridului să taie şi salariile oficialilor, care au rămas neafectate de criză.

Străzile Madridului au fost din nou luate cu asalt de către mii de protestatari furioși, care cer Executivului să nu pună în aplicare noul pachet de măsuri de austeritate, care prevedere creșterea taxei pe valoarea adăugată până la 25 de procente și noi reduceri salariale pentru bugetari, ale căror venituri au mai fost reduse și în trecut.

Noile măsuri au fost adoptate de executiv în schimbul ajutorului financiar primit de la Uniunea Europeană, menit să recapitalizeze fragilul sistem bancar al Spaniei, care a fost grav afectat în urma prăbușirii pieței imobiliare. Până în 2015, executivul dorește să facă economii bugetare în valoare de 65 de miliarde de euro.

Este pentru a doua oară când mă aflu la Madrid în ultimele două săptămâni, sunt din Alicante. Ne aflăm aici pentru că este necesar să ieșim în stradă până când toți oamenii vor înțelege că trebuie să ne unim. Au fost demonstrații organizate și de sindicate, însă mulți nu sunt de acord cu asemenea mișcări. Aici sunt puține însemne ale sindicatelor, la această mișcare participă oameni de rând”, a declarat un manifestant.

Bruxelles-ul a pus la dispoziția Madridului o linie de credit în valoare de 100 de miliarde de euro, dar suma finală va fi stabilită în urma unui audit intern, care va fi efectuat în luna septembrie. Între timp, oficialii spanioli dispun de 30 de miliarde de euro, pe care îi pot folosi dacă situația economică se va agrava brusc.

Trebuie să luptăm pentru viitorul copiilor, pentru viitorul șomerilor și al celor tineri. Ne-au furat viitorul. Bogații au furat mai mult decât oricine altcineva. Este de ajuns cât au furat de la oameni. Oamenii controlează străzile și de aceea demonstrăm împotriva acestor hoți, a celor care ne-au ucis viitorul. Ajunge!”, a declarat un protestatar.

Manifestanții sunt nemulțumiți de direcția urmată de guvernul condus de Mariano Rajoy, care nu a reușit să reducă rata record a șomajului, care a atins 25 de procente și depășește pragul de 50 de procente în rândul tinerilor.

Proteste de amploare în Spania

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_21874').select();" id="embed_text_21874" />