Pudra de talc a fost declarată de OMS drept posibil cancerigenă

Pudra de talc a fost declarată de OMS drept posibil cancerigenă
Sursă foto: Captură YouTube

Pudra de talc folosită în general în industria cosmetică pentru farduri de obraz, de pleoape și chiar pentru pudra de față, a fost declarată de Organizația Mondială a Sănătății drept posibil cangerigenă, potrivit medicalxpress.

Decizia s-a bazat pe „dovezi limitate” că talcul ar putea provoca cancer ovarian la oameni, „dovezi suficiente” că a fost asociat cu cancerul la șobolani și „dovezi mecanice puternice” că prezintă semne cancerigene în celulele umane, a anunșat Agenția Internațională pentru Cercetare a OMS.

Talcul este un mineral natural care este extras în multe părți ale lumii și este adesea folosit pentru a face pudra de talc pentru copii.

Majoritatea oamenilor sunt expuși la talc sub formă de pudră sau produse cosmetice, potrivit IARC din Lyon.

Dar cea mai semnificativă expunere la talc are loc atunci când talcul este extras, procesat sau utilizat pentru a face produse, a adăugat acesta.

Agenția a spus că au existat numeroase studii care au arătat constant o creștere a ratei cancerului ovarian la femeile care folosesc talc pe organele genitale.

Dar nu s-a putut exclude ca talcul din unele studii să fi fost contaminat cu azbest cauzator de cancer.

„Un rol cauzal al talcului nu a putut fi pe deplin stabilit”, conform constatărilor agenției publicate în The Lancet Oncology.

Kevin McConway, un statistician la Universitatea Deschisă din Marea Britanie, care nu este implicat în cercetare, a avertizat că, pentru evaluarea IARC, „cea mai evidentă interpretare este de fapt înșelătoare”.

Agenția urmărește doar „să răspundă la întrebarea dacă substanța are potențialul de a provoca cancer, în anumite condiții pe care IARC nu le specifică”, a spus el.

Deoarece studiile au fost observaționale și, prin urmare, nu au putut dovedi cauzalitate, „nu există nicio armă de fum în care utilizarea talcului să provoace vreun risc crescut de cancer”, a adăugat el.

Johnson & Johnson a acceptat să plătească 700 de milioane de dolari pentru a rezolva suspiciunile că a indus în eroare clienții cu privire la siguranța produselor sale pe bază de pudră pe bază de talc.

Johnson & Johnson nu a recunoscut fapte greșite în acordul său, chiar dacă a retras produsul de pe piața nord-americană în 2020.

Un rezumat al studiilor publicate în 2020 care acoperă 250.000 de femei din Statele Unite nu a găsit o legătură statistică între utilizarea talcului pe organele genitale și riscul de cancer ovarian.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`