Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe: „Părintele este într-o stare de deznădejde totală, prăbușit” / „Este o doză de mister”

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe: „Părintele este într-o stare de deznădejde totală, prăbușit / „Este o doză de mister
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a oferit o nouă reacție în urma evenimentului tragic din Suceava, moartea copilului proaspăt botezat.

Potrivit oficialului BOR, preotul este suspendat și se află cu moralul la pământ.

„Personal nu am putut vorbi cu părintele, care este într-o stare de deznădejde totală, este un om prăbușit, în acest moment. Este suspendat, firește. El însuși a dorit să se suspende de la slujirea în biserică pe parcursul acestei anchete. Va purta pe umeri această povară.

Ce îi spui unui părinte căruia îi moare un copil? Ce cuvinte ai să explici moartea unui inocent? Nu există discuții, există cel mult solilocvii, adică intrarea în noi înșine, rugăciunea și, bineînțeles, deplângerea.”, a declarat Vasile Bănescu, la DigiFM.

Vasile Bănescu, BOR: „Este o doză de mister”

De asemenea, Bănescu nu-și poate explica faptul că bebelușul a înghițit 110 mililitri de apă.

„Procedura, care presupune o anumită înlănțuire de gesturi, pe care un preot experimentat le cunoaște perfect, ține și de experiență. În cazul nostru e o doză de mister aș spune, de vreme ce părintele este preot din 2007 și, totuși, acest lucru s-a întâmplat. Este o confirmare inatacabilă a celor de la medicina legală din Suceava, care au transmis că bebelușul înghițise 110 mililitri de apă. Firește, ancheta nu s-a încheiat. Vom putea afla dacă această apă era amestecată cu lapte, a existat un caz similar mai demult.”, a mai spus Vasile Bănescu.

În plus, oficialul BOR a mai precizat că nu este obligatoriu ca bebelușii să fie scufundați în apă, în ritualul botezului.

„Dacă părinții știu că acel copilaș al lor este foarte fragil, este născut prematur, nu este o urgență botezarea unui copil, în ciuda unor tradiții încetățenite la 40 de zile. Părinții pot vorbi cu preotul. Orice preot trebuie să fie deschis, trebuie să îi asculte pe părinți, e copilașul lor și creștinarea trebuie să constituie o celebrare a bucuriei și nu o traumă. Dar se practică botezul inclusiv prin scufundarea copilașului, aproape totală, în apa din cristelniță și turnarea cu căușul palmei, de trei ori, pe creștetul copilașului.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`