Putin a declarat că nu se mai poate ajunge la un acord bilateral cu Republica Moldova și a dat vina pe Acordul de asociere cu UE

Putin a declarat că nu se mai poate ajunge la un acord bilateral cu Republica Moldova și a dat vina pe Acordul de asociere cu UE
Foto:bbc.co.uk

Vladimir Putin a calificat drept ”foarte productive” discuțiile avute cu premierul moldovean Pavel Filip, în marja summit-ului CSI de la Bișkek, dar a subliniat că acum nu se mai poate ajunge la un acord bilateral cu Republica Moldova.

”Moldova a semnat acordul cu Uniunea Europeană, acum trebuie să implicăm și Comisia Europeană, dar sper să găsim o soluție comună”, a precizat liderul de la Kremlin, potrivit europalibera.org.

Putin a declarat că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, a intrat în vigoare și Acordul de liber schimb, care contravine prevederilor Acordului de liber schimb din cadrul CSI, semnat în 2011.

Pe de altă parte, Filip a susținut că speră ca tocmai acest acord din 2011 să fie respectat.

Președintele rus a declarat că CSI are anumite avantaje în fața UE și a reamintit fostelor republici sovietice că au rămas cu o moștenire pozitivă după ieșirea din uniunea Sovietică.

”Este evident că țările post-sovietice au plecat din Uniunea Sovietică cu o moștenire clar pozitivă: o infrastructură comună, un sistem energetic comun, o infrastructură comună de transport”, a declarat Putin. El s-a mai referit și la limba rusă, despre care a spus că reprezintă un ”liant puternic”, absent în UE unde ”fiecare vorbește pe limba lui” iar la reunini au nevoie de ”27 de traducători”.