Putin: Rusia nu plănuiește în acest moment să trimită trupe în Siria sau în orice alt stat

Putin: Rusia nu plănuiește în acest moment să trimită trupe în Siria sau în orice alt stat

Vladimir Putin a declarat că Rusia nu are ”în acest moment” niciun plan să trimită trupe în Siria, dar că va continua să susțină regimul de la Damasc, informează AP, citată de Mediafax.
Putin a făcut aceste declarații duminică, într-un interviu televizat, cu o zi înainte de întâlnirea cu omologul său american, Barack Obama. Totodată, acesta a mai criticat susținerea militară pe care SUA o acordă rebelilor sirieni, despre care a afirmat că este nu este doar ilegală, ci şi contraproductivă.

Cei doi lideri se întâlnesc în marja Adunării Generale a ONU, după ce susţin discursuri la summitul anual al liderilor lumii. Declarațiile liderului de la Kremlin arată cât de diferite sunt pozițiile pe care le adoptă Statele Unite și Rusia în raport cu situația din Siria.

Putin, asemenea altor oficiali ruși, a susținut că Rusia oferă doar armament și formare armatei regimului Bashar Al-Assad, pentru ca aceasta să poată lupta contra grupării jihadiste Stat Islamic. Întrebat dacă Rusia ar putea trimite trupe să ia parte la lupte, Putin a răspuns, anterior, că „analizăm diverse opţiuni”.

Totuși, Vladimir Putin a părut ceva mai hotărât în cadrul acestui interviu de duminică.

„Rusia nu va participa la niciun fel de operaţiuni de trupe pe teritoriul Siriei sau vreunui alt stat. Sau, cel puţin, nu plănuim aşa ceva în acest moment, însă luăm în considerare să ne intensificăm activitatea atât cu preşedintele Assad, cât şi cu parteneri din alte ţări”, a spus liderul rus în interviul difuzat de postul CBS în emisiunea „60 Minutes”.

Președintele rus a ironizat Statele Unite, după ce Pentagonul a anunțat că recent, în cadrul unui efort de a forma peste 5.000 de rebeli sirieni, au mai rămas doar patru sau cinci luptători, după ce alţi aproximativ 50 au fost capturaţi, răniţi sau au fugit la prima lor întâlnire cu militanţi extremişti.

„Se pare că doar 60 (dintre aceşti luptători) au fost antrenaţi corespunzător, având în vedere că doar patru sau cinci luptă cu arma, în timp ce restul au luat pur şi simplu armamentul american şi au fugit să se alăture ISIS”, a declarat Putin, într-un fragment din interviul publicat anterior de Kremlin și care a fost omis în transmisia americană.

Potrivit liderulu rus, armata guvernamentală siriană este singura legitimă în Siria şi că susţinerea militară americană a unor „structuri ilegale” contravine legislaţiei internaţionale şi Cartei ONU.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică