Raed Arafat atenționează: „Nimeni nu poate să spună 100% că nu revenim la ‘lockdown'”

Raed Arafat atenționează: „Nimeni nu poate să spună 100% că nu revenim la 'lockdown'
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Se apropie gripa de sezon, trendul cu privire la infectările cu COVID-19 se menține și apar din ce în ce mai multe scenarii cu privire la o nouă perioadă de „lockdown”, adică o nouă stare de urgență. Raed Arafat, șeful DSU, crede că nu e momentul potrivit pentru angajamente.

Raed Arafat nu elimină scenariul cu privire la o posibilă nouă stare de urgență.

„La acest moment nu s-a pus în discuție, dar totul depinde de noi. Împreună putem să prevenim o situație care să nu ne ducă spre măsuri drastice. Dar astfel de măsuri pot fi luate zonal. Trebuie să înțelegem că toți avem un rol major. Nimeni nu poate să spună că sută la sută nu, dar noi sperăm să nu ajungem într-o asemenea situație”, a declarat Raed Arafat.

Raed Arafat: „Dacă ne vaccinăm, scade și mai mult impactul”

Oficialul DSU crede că este foarte importantă vaccinarea, în ceea ce privește calculele pentru un posibil „lockdown”.

„Este o realitate, deci este posibil să avem un impact având și gripă sezonieră și SARS-CoV-2. Dar, în același timp, trebuie să înțelegem că dacă purtăm mască impactul gripei sezoniere ar putea să scadă. Dacă ne vaccinăm, scade și mai mult acest impact. Noi am insistat în această perioadă ca populația să se vaccineze împotriva gripei sezoniere sau împotriva virusului care o cauzează astfel încât să reușim să stopăm măcar o parte din problema cu care ne confruntăm în timpul iernii”, a mai declarat Arafat.

Klaus Iohannis, despre „lockdown”

Klaus Iohannis a discutat miercuri, pe 23 septembrie, despre posibiltatea unei noi izolări la domiciliu, având în vedere numărul mare de infectări din țara noastră.

,,Nu văd motive pentru un așa-numit lockdown, adică o situație în care cetățenii sunt obligați să stea la domiciliu. Însă, vedem cum numărul de infectări este în creștere atât la noi cât și în alte țări. De aceea, subliniez de fiecare dată. Noi putem să stăpânim răspândirea epidemiei, dacă respectăm acele reguli simple, arhicunoscute: purtatul măștii, distanța, evitarea aglomerărilor și igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simple, prin care putem să reușim să stăvilim răspândirea epidemiei’, a declarat Iohannis.