Raport Atlantic Council: Rusia ar putea invada oricând Polonia. Prezenţa NATO în regiune nu este suficient de extinsă pentru a face faţă

Raport Atlantic Council: Rusia ar putea invada oricând Polonia. Prezenţa NATO în regiune nu este suficient de extinsă pentru a face faţă
Foto: inliniedreapta.net

Experţi ai centrului de reflecţie american Atlantic Council au precizat că Rusia ar putea invada Polonia şi ar putea câștiga cu ușurință în fața aliaţilor săi din NATO care i-ar sări în apărare, potrivit adevarul.ro.

Un nou raport atrage atenţia că Rusia ar putea ataca estul Europei, mai ales Polonia, iar momentul în care ar putea face acest lucru este imprevizibil.

În aceste condiții, NATO trebuie să fie pregătită pentru a riposta militar în cazul unui astfel de eveniment. Sunt informațiile scrise de experţi din cadrul Atlantic Council, în ultimul raport publicat şi intitulat „Înarmare pentru disuasiune“.

„Chiar dacă Moscova nu are în prezent intenţia de a provoca direct NATO, acest lucru s-ar putea schimba în mod neaşteptat peste noapte, iar (un atac – n. red.) ar putea fi desfăşurat cu rapiditate, conform unui plan deja pregătit“, se arată în raport.

Rusia ar putea ataca rapid, atunci când NATO şi Europa ar fi „distrase de alte crize“ sau ca reacţie la activităţi ale Alianţei ce ar putea fi „intepretate în mod greşit“. Având în vedere capacitatea actuală a NATO, organizaţia de apărare ar răspunde cu întârziere.

„Acum, prezenţa NATO în regiune nu este suficient de extinsă pentru a face faţă“ unei agresiuni ruse, iar anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia, în martie 2014, „a dovedit în mod clar cât de repede poate să ne pună Rusia în faţa faptului împlinit“, se mai precizează în raport.

Autorii raportului recomandă Alianţei „să fie întotdeauna pregătită pentru toate scenariile şi în caz de agresiune să aplice cea mai dură lovitură“.

Guvernul de la Varşovia a criticat aspru incursiunile Moscovei în sud-estul Ucrainei şi a cerut în mod repetat NATO să-şi întărească prezenţa în estul Europei. NATO a răspuns parţial în iunie, prin desfăşurarea unor exerciţii militare de amploare de la Marea Neagră până la Marea Baltică. Punctul central al acestor manevre l-a reprezentat Polonia, care a găzduit cel mai mare exerciţiu militar programat vreodată de NATO pe teritoriul său.

În cadrul summitul de la Varşovia, NATO a anunţat că va mobiliza patru batalioane „robuste“ în cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – şi în Polonia. Batalioanele ar urma să aibă între 600 şi 1.000 de oameni fiecare. România intenţionează să participe la batalionul din Polonia.

Desfăşurarea acestora în apropierea graniței cu Rusia a stârnit reacția preşedintelui rus, care a acuzat la sfârşitul lunii iunie NATO că vrea să-i antreneze ţara într-o cursă a înarmărilor „frenetică“ şi să rupă „echilibrul militar“ instalat în Europa după destrămarea Uniunii Sovietice, la sfârşitul anului 1991.

Tags: