Reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive

Reactor al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, oprit după un atac al rușilor. Energoatom: Există risc de scurgere de hidrogen și substanțe radioactive
Centrala nucleară de la Zaporojie, Ucraina, cea mai mare din Europa. Un atac al rușilor a dus la oprirea unui reactor. Foto: Hepta - Sputnik

Energoatom, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, după atacul cu rachete al rușilor asupra unei zone din apropiere. Energoatom a atras atenția că acum există riscuri de incendiu, de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă. Ucrainenii angajați acolo continuă să lucreze pentru a asigura siguranța centralei.

Energoatom, avertisment privind funcționarea centralei de la Zaporojie, după atacul rușilor

Compania ucraineană a transmis că o linie de înaltă tensiune a fost avariată în atac, declanșând oprirea unuia dintre reactoare. În cazul altui reactor s-a activat protecția de urgență. De asemenea, stația de azot-oxigen și clădirea auxiliară au fost grav avariate.

„Există riscuri de scurgere de hidrogen și pulverizare radioactivă. Pericolul de incendiu e și el mare”, a susținut Energoatom, potrivit Kyiv Independent.

De altfel, încă de marți Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că situația la centrala nucleară de la Zaporojie e „tot mai periculoasă pe zi ce trece”.

„Rușii pun în pericol toată Europa”

„Întreaga industrie nucleară a Rusiei ar trebui să fie sancționată și Rusia însăși să fie pe lista țărilor care sponsorizează terorismul”, a reacționat, pe Twitter, Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei.

De altfel, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că rușii, amenințând centrala nucleară, pun în pericol toată Europa: „Ocupanţii au creat încă o situaţie extrem de riscantă pentru toată Europa: au lovit de două ori centrala nucleară din Zaporojie. Orice bombardament acolo e o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să răspundă chiar și pentru faptul că a creat o ameninţare la adresa unei centrale nucleare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe