Recep Tayyip Erdogan „blestemă” Austria din cauza solidaritatii aratate Israelului

Recep Tayyip Erdogan „blestemă” Austria din cauza solidaritatii aratate Israelului
foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat solidaritatea guvernului austriac cu Israelul în conflictul cu Hamasul.

„Blestem statul austriac. Probabil vrea ca musulmanii să plătească prețul pentru genocidarea evreilor”, a spus Erdogan. De asemenea, de la Ankara au fost criticate declarațiile ministrului de interne Karl Nehammer (ÖVP) care criticau Turcia, scrie puls24.at.

Cancelarul federal Sebastian Kurz și ministrul de externe Alexander Schallenberg (ambii ÖVP) au condamnat vineri atacurile asupra Israelului din Gaza și au ridicat drapelul israelian asupra Cancelariei federale și a Ministerului de Externe de la Viena ca semn al solidarității cu Israelul. Schallenberg a justificat acest lucru cu o „poziție consecventă din partea Austriei față de terorism”. SUA și UE clasifică Hamas drept grup terorist.

Potrivit rapoartelor agenției, o scrisoare a ministrului turc de externe către ministrul de interne Nehammer spunea: „Respingem și condamnăm declarațiile nefondate făcute de ministrul de interne austriac despre țara noastră și președintele nostru în legătură cu protestele de la Viena împotriva atrocităților din Israel. Solicităm autorităților austriece să pună capăt acestor declarații anti-turce, care rezultă din calcule politice pur interne și afectează relațiile turco-austriece. „

Ministrul de Interne, Karl Nehammer (ÖVP), a criticat sever rolul „neclintit” al Turciei la o conferință de presă de la Viena, luni, în legătură cu conflictul din Orientul Mijlociu. Acest rol „cu siguranță nu contribuie la decalare, ci la escaladare”, a spus politicianul ÖVP. El l-a acuzat pe Erdogan că „a adăugat gaz pe foc”. Săptămâna trecută, Erdogan descrisese Israelul ca „stat terorist”, printre altele.

„Indicații clare” ale influenței turcești asupra revoltei

Nehammer a subliniat că vara trecută au existat „indicații clare că Turcia a influențat revoltele din Viena-Favoriten”. La acea vreme, simpatizanții lupului gri turc ultra-naționalist au atacat un miting kurd împotriva violenței împotriva femeilor și au provocat revolte timp de zile. Turcia exercită și acum influență asupra demonstrațiilor îndreptate împotriva Israelului. Pe lângă declarațiile lui Erdogan, ministrul de interne a menționat fluturarea a numeroase steaguri turcești la manifestații.

Într- un interviu acordat PULS 24 , președintele Uniunii Europene a Studenților Evrei Bini Guttmann a vorbit și despre faptul că „în special tinerii din spectrul islamist și turco-naționalist” au încercat să asalteze o demonstrație împotriva antisemitismului și pentru Israel în centrul Vienei în weekend. Au existat, de asemenea, întreruperi antisemite și scandări.