Recoltarea cerealelor este pe punctul de a începe în Ucraina, dar silozurile ar fi deja pline și porturile sunt în continuare blocate / Macron spunea că Franța va ajuta România să asigure tranzitul

Recoltarea cerealelor este pe punctul de a începe în Ucraina, dar silozurile ar fi deja pline și porturile sunt în continuare blocate / Macron spunea că Franța va ajuta România să asigure tranzitul
Foto: Pixabay

Sectorul agricol din Ucraina resimte din plin efectele invaziei lansate de Rusia, în condițiile în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt închise, recoltarea este pe punctul de a începe, iar silozurile sunt încă pline cu recolta de anul trecut, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

O cincime din silozurile de cereale ucrainene, afectate sau pierdute ca urmare a războiului

O cincime din silozurile de cereale ucrainene au fost afectate sau pierdute din cauza ocupației ruse, spune ministrul ucrainean al agriculturii, ceea ce înseamnă că în jurul lunii octombrie fermierii ucraineni nu vor avea unde să depoziteze 10 până la 15 milioane de tone de cereale.

Kievul estimează că producția de cereale va scădea cu aproape 40% față de anul 2021, în contextul în care fermierii au avut probleme cu obținerea de îngrășăminte sau au lăsat terenurile necultivate. Pe de altă parte, la ora actuală, Ucraina are o rezervă de cereale de circa 20 de milioane de tone de anul trecut, deși noul sezon agricol începe abia luna viitoare.

Anumite cantități de cereale au ieșit din Ucraina via trenuri, camioane și transport fluvial, dar procedurile sunt îndelungate. În plus, țările UE vor avea și ele de gestionat propriile lor recolte, ceea ce va crea probleme logistice.

Se estimează că Ucraina are spațiul necesar pentru a stoca grâul și orzul, care sunt primele recoltate, însă principala problemă ar urma să apară la toamnă, odată cu culturile târzii, cum este porumbul, a explicat Petro Melnyk, președintele Ukrainian Agribusiness Club.

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, explica în luna mai că România încearcă să ajute Ucraina să își transporte cerealele pe la noi, pe de o parte, deoarece economia ucraineană are nevoie de lichidități, iar pe de altă parte pentru că este foarte important să fie țările care așteaptă să primească aceste transporturi. Tot atunci preciza că în ultimele săptămâni au plecat din Portul Constanța către alte destinații peste 240.000 de tone de cereale ucrainene.

Președintele francez Emmanuel Marcon – care în această săptămână a efectuat vizite în țara noastră și în Ucraina – spunea că Franța va ajuta România să asigure tranzitul cerealelor ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe