Refugiații ucraineni nu mai sunt văzuți cu ochi buni în Europa Centrală și de Est, din cauza „privilegiilor” de care au parte

Refugiații ucraineni nu mai sunt văzuți cu ochi buni în Europa Centrală și de Est, din cauza „privilegiilor” de care au parte
Refugiații ucraineni nu mai sunt văzuți cu ochi buni în Europa Centrală și de Est. Sursa Foto: Hepta

Dacă la începutul invaziei rusești cetățenii ucraineni erau primiți cu căldură în țările din Europa Centrală și de Est, se pare că acum sunt criticați pentru „privilegiile” de care au parte, în special în țări precum Slovacia sau Bulgaria.

Potrivit Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), aproape șase milioane de refugiați ucraineni au fugit din țară de la începutul războiului. Polonia și România au primit cei mai mulți dintre ei (3,2 milioane și, respectiv, 889.000). Aproximativ 772.000 de refugiați s-au mutat în  Rusia și 577.000 în Ungaria, potrivit euractiv.com.

Refugiații ucraineni nu mai sunt priviți cu o atitudine pozitivă

În timp ce guvernele adoptă retorică de bun venit și acordă ajutor umanitar, în Europa Centrală și de Est au avut loc proteste împotriva refugiaților ucraineni. Cu toate acestea, atitudinea pozitivă față de aceștia predomină în majoritatea țărilor.

O excepție notabilă este Bulgaria, unde 38% dintre cetățeni auo atitudine pozitivă față de refugiați, în timp ce 18% au una negativă, se arată în cel mai recent sondaj.

„Este un fenomen comun faptul că solidaritatea necondiționată cu refugiații din război slăbește în timp în țările gazdă vecine. Tensiunile socio-economice pot declanșa reacții populare spontane, inclusiv violente”, a declarat Zsolt Zádori, ofițer de presă la ONG-ul pentru drepturile omului, Comitetul Helsinki din Ungaria (HHC).

Resentimentele cresc în timp ce disponibilitatea de a ajuta scade, a confirmat activistul slovac Branislav Tichý, care a petrecut câteva săptămâni la granița slovacă-ucraineană.

„Primele proteste și dezaprobarea publică a ajutorului refugiaților din Ucraina apar în toată Slovacia. Narațiunea „Dar noi și copiii noștri slovaci” începe să capete amploare”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Prea multe beneficii?

O problemă comună în țările din Europa Centrală și de Est sunt beneficiile pe care le primesc refugiații. Narațiunea despre guvernele care au mai multă grijă de refugiați decât de cetățenii lor este prezentă în toate țările și este exacerbată de activitățile partidelor de extremă dreapta.

În cafenelele și barurile slovace, cetățenii se plâng de transportul public gratuit și tichetele de prânz acordate refugiaților ucraineni de către guvern după începutul războiului.

În Bulgaria, partidul naționalist pro-rus Varazhdane, care are sprijinul a aproximativ 10% dintre alegători, răspândește tot felul de știri false despre refugiații ucraineni, bazate pe afirmația că mulți bulgari trăiesc în sărăcie și în loc să ia ca statul să se ocupe de ei, toată atenția este concentrată asupra ucrainenilor.

Partidul Ceh pentru Libertate și Democrație Directă de extremă-dreapta a criticat, de asemenea, actualul guvern pentru că a oferit ajutor refugiaților ucraineni.

În sesiunea parlamentară de marți (10 mai), liderul partidului Tomio Okamura a declarat despre calitatea educației pentru cetățenii cehi că va scădea după sosirea copiilor din Ucraina și că nu vor fi suficiente locuri în grădinițe pentru copiii cehi. De asemenea, Okamura a pus la îndoială ajutorul umanitar acordat ucrainenilor.

Chiar și în Polonia, partidul naționalist Confederația susține că refugiații ucraineni se bucură în prezent de prea multe privilegii. Totuși, potrivit celui mai recent sondaj, ajutorul pentru refugiați are în continuare sprijinul a peste 90% dintre polonezi.

Guvernele trebuie să ofere soluții

Retorica anti-refugiați și resentimentele tot mai mari au adus deja la mai multe incidente. În Bulgaria, o femeie ucraineană care a venit în țară cu copilul ei mic a găsit un târnăcop înfipt în capota mașinii, în timp ce mașina unei alte familii ucrainene din Slovacia a fost stropită cu simbolul Z rusesc. În Ungaria, o cărămidă a fost aruncată într-o unitate de locuințe pentru refugiați.

Cu toate acestea, incidentele violente au fost limitate. În cele mai multe cazuri, resentimentele crescânde iau o formă diferită. În Slovacia, unii șoferi de autobuz au refuzat să permită refugiaților să se îmbarce gratuit, deși erau obligați de guvern.

Atât Zádori, cât și Tichý indică guvernele și responsabilitatea lor în prevenirea și detectarea unor astfel de crime.

„Guvernul are control asupra modului în care se desfășoară acest lucru. Cu cât statul este mai capabil să-i ajute pe ucraineni să se integreze, cu atât este mai puțin loc pentru ca acest lucru să provoace conflicte și să apară ura”, a spus Tichý.

„Cu toate acestea, să fii gelos pe refugiați pentru o conopidă prăjită și o indemnizație de dificultate de 69 de euro este pur și simplu o rușine”, a adăugat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)