Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie au provocat indignare: „Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept”

Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie au provocat indignare: Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept
Foto simbol: Pixabay

Noile reguli de călătorie Covid impuse de Marea Britanie și refuzul de a recunoaște vaccinurile administrate în Africa, America Latină și Asia de Sud au stârnit indignare și frustrarea oamenilor.

Regulile de călătorie Covid din Marea Britanie i-au indignat pe oameni

Ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a spus, vinerea trecută, că sistemul simplifică regulile pentru călătoriile internaționale. Cu toate acestea, decizia a dus la la furie și frustrare, potrivit The Guardian, citat de Digi 24.

Călătorii vaccinați cu schemă completă cu Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna sau Johnson&Johnson în SUA, Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud sau într-o țară din UE vor fi considerați „complet vaccinați” și scutiți de carantină la sosire în Anglia dintr-o țară aflată pe lista galbenă, potrivit noilor reguli.

În schimb, persoanele care au fost complet vaccinate cu aceleași vaccinuri în Africa sau America Latină, precum și în alte țări, inclusiv India, vor fi considerate ca având „schemă incompletă” și vor trebui să stea în carantină timp de zece zile dacă vin dintr-o țară de pe lista galbenă.

Și în Europa, există indignare privind refuzul Marii Britanii de a accepta ca fiind vaccinate cu schema completa persoane care au avut Covid și s-au imunizat doar cu o doză din două. Ele sunt considerate complet vaccinate în majoritatea țărilor UE și pot călători liber cu un certificat verde

Pentru a vizita Marea Britanie, ele trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, conform regulilor care impun ca persoanele vaccinate doar cu o doză din două (de la Moderna sau Pfizer), să le aibă făcute pe ambele, chiar dacă au trecut prin boală recent și au imunitate naturală.

Marea Britanie a relaxat regulile miercuri pentru a permite călătoriile fără carantină pentru persoanelor din Europa care au făcut două vaccinuri diferite.

„Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept”

„Toate persoanele cu care am vorbit sunt supărate din cauza asta. Oamenii nu înțeleg ce se întâmplă”, a spus un politician din America Latină. „Cum poate un vaccin Pfizer sau Moderna sau AstraZeneca care este administrat [în America Latină – n.r.] să nu fie suficient, iar celui care l-a făcut să nu-i fie permis accesul? Așa ceva este de neacceptat. Nu am nicio explicație pentru asta, dar este foarte, foarte, foarte nedrept.”, a spus politicianul indian Shashi Tharoor, conform sursei citate.

Un diplomat din Africa de Vest a spus că restricțiile sunt”discriminatorii”.

„Când spuneți: Nu vom accepta vaccinul din Africa> acordați credit acestor teorii, iar asta va duce la prelungirea pandemiei.”

Ifeanyi Nsofor, medic din Nigeria, a declarat: „Marea Britanie este unul dintre cei mai mari finanțatori ai facilității Covax și acum Marea Britanie spune că acele vaccinuri pe care le-a trimis nu vor mai fi luate în considerare. Este trist, este greșit, este discriminatoriu.”

„O altă dovadă de inechitate legat de vaccinarea anti-Covid”

„Pentru mine acesta este doar o altă dovadă de inechitate legat de vaccinarea anti-Covid. Națiunile mai bogate au primit vaccinuri, chiar și atunci când țările mai sărace nu aveau acces la ele”, a adăugat Nsofor.

André Siqueira, specialist în boli tropicale din Rio de Janeiro, a declarat că abia aștepta să-și revadă după un an de zile fiul în vârstă de patru ani, care locuiește la Londra: „Pur și simplu nu există nicio justificare logică privind motivul pentru care acceptă vaccinurile administrate în anumite țări, dar nu și în altele”, a spus Siqueira.

Maiara Folly, cercetător brazilian: „Nu văd niciun  motiv legat de un criteriu de sănătate care să justifice acest lucru. Nu găsesc niciun motiv pentru asta, decât rasism și xenofobie”, a spus ea.

Un purtător de cuvânt al guvernului a transmis într-o declarație de presă: „Prioritatea noastră rămâne protejarea sănătății publice și redeschiderea călătoriilor într-un mod sigur și durabil, motiv pentru care certificarea vaccinului din toate țările trebuie să îndeplinească criteriile minime, ținând seama de sănătatea publică și de considerații complexe”.

Urmăriți B1TV.ro și pe