Republica Moldova a transmis cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE: „A întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum”

Republica Moldova a transmis cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE: „A întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum”
Republica Moldova a transmis cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE. Sursa: Captură video/Facebook/ Guvernul Republicii Moldova

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a transmis joi după-amiază reprezentanţilor Uniunii Europene cea de-a doua parte a chestionarului de aderare la UE, în cadrul unei ceremonii de inaugurare a noului sediu al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Chestionarul a fost primit pe 11 aprilie din partea Comisiei Europene, iar Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova „a întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum”.

„Moldovenii privesc cu multă speranţă şi încredere într-un viitor european”

Janis Mazeiks, șeful Delegaţiei UE la Chişinău, a declarat că a fost impresionat de rapiditatea cu care au fost oferite răspunsurile, ceea ce denotă determinarea Republicii Moldova să „avanseze în relația cu Uniunea Europeană”.

„Republica Moldova aparţine istoric, cultural şi ca sistem de valori spaţiului european. Moldovenii privesc cu multă speranţă şi încredere într-un viitor european pentru Republica Moldova şi cred în rezultatele benefice ale reformelor necesare pentru integrarea europeană.

Republica Moldova a întârziat prea mult asumarea determinată a acestui drum, dar guvernul pe care îl conduc este hotărât să recupereze întârzierile şi să accelereze procesele pentru a pune ţara noastră acolo unde îi este locul – în familia ţărilor libere, în familia ţărilor europene”, a declarat Gavriliţa, potrivit Digi24.

Republica Moldova, pași spre obținerea statutului de stat candidat la aderarea în UE

Republica Moldova a primit pe 11 aprilie chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

„Astăzi, la Luxemburg, domnul comisar pentru vecinătate şi extindere Oliver Varhelyi mi-a înmânat chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare. Ţara noastră îşi accelerează parcursul european”, a scris ministrul moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, pe Facebook.

Chestionarul este un primul pas birocratic dintr-un lung proces care ar trebui sa-i aducă Republicii Moldova statutul oficial de țară candidată la aderarea la UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe