Republica Moldova se confruntă cu o criză a gazelor fără precedent: Prețurile au crescut cu 47% în august. Igor Dodon continuă presiunile pentru alegeri anticipate

Republica Moldova se confruntă cu o criză a gazelor fără precedent: Prețurile au crescut cu 47% în august. Igor Dodon continuă presiunile pentru alegeri anticipate
Foto simbol: Pixabay

Fostul președinte pro-rus al Republicii Moldova Igor Dodon a solicitat marți organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate, în condițiile în care Chișinăul se confruntă cu o gravă criză a gazelor.

Igor Dodon cere organizarea de alegeri anticipate

Dodon, aflat în arest la domiciliu, a cerut Guvernului Republicii Moldova să meargă la Moscova pentru a negocia cu Rusia gaze naturale mai ieftine, la o zi după prețul gazelor naturale a crescut cu 47% în august.

Moldova își cumpără gazele naturale de la gigantul energetic rus Gazprom în baza unui contract încheiat anul trecut. Potrivit termenilor acordului, prețurile fluctuează lunar, deoarece sunt calculate pe baza prețurilor pe bursă atât pentru gaz, cât și pentru petrol. Iar prețurile au crescut în acest an din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

Dodon a declarat că ar trebui organizate alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate pentru a înlocui guvernul pro-occidental al Moldovei.

Vicepremier moldovean, despre livrările și consumul de gaze

Andrei Spînu a susținut că moldovenii vor avea cădură la iarnă, căci există bani pentru a face faţă unor situaţii extreme, precum sistarea livrării de gaze ruseşti, și există și surse alternative de procurare a gazelor naturale.

De altfel, Guvernul de la Chișinău îşi propune o reducere a consumului de gaze cu 15%, așa cum a fost stabilit și la nivelul UE.

„Trebuie să învăţăm cum să economisim. Credem că Republica Moldova poate economisi 15% din consumul său de gaze, la fel ca ţările Uniunii Europene”, a spus Spînu, citat de Agerpres.

Acesta a mai precizat că Guvernul se pregăteşte pentru diverse scenarii, inclusiv sistarea completă a livrării de gaz rusesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe