Republicanii au preluat controlul în Senatul Statelor Unite

Republicanii au preluat controlul în Senatul Statelor Unite

Republicanii au câştigat controlul Senatului, potrivit rezultatelor centralizate de CNN. Aceast eşec al partidului democrat la alegerile de la jumătatea mandatului prezidenţial sunt catastrofale pentru şeful statului, Barack Obama. Practic, victoria republicanilor în Parlament înseamnă cel mai probabil că orice iniţiativă legislativă a lui Obama va fi blocată.

„E foarte posibil, ca pentru a doua oară în istoria noastră să deţinem majoritatea în Senat şi astfel să stabilim agenda pentru America, îndreptându-ne către o direcţie nouă”, a afirmat senatorul republican Mitch MccConnell.

Victoria republicanilor este o veste extrem de proastă pentru preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. Şeful statului mai are doi ani din mandat, ceea ce înseamnă că orice iniţiativă legislativă pe care o va avea de acum înainte, ar putea fi blocată foarte uşor în Congresul American care se află sub controlul partidului Republican.

Însă potrivit specialiştilor, Obama ar fi responsabil pentru eşecul democraţilor.

„Aceste alegeri sunt ca un vot de penalizare împotriva preşedintelui Barack Obama pentru modul în care a condus economia, ce se întâmplă în politica externă şi în general, popularitatea sa”, a spus Darrel West, vicepreședintele Institutului Brookings.

Înainte de alegeri, preşedintele a făcut eforturi pentru a convinge americanii că politicile sale au avut un impact benefic asupra economiei.

„În ultimii patru ani şi jumătate, afacerile noastre au creat peste 10 milioane de locuri noi de muncă, piaţa plonja, acum s-a renăscut, industria auto abia dacă respira, acum vuieşte în forţă”, a spus Barack Obama.

Sondajele arată că aproximativ şase din zece alegători sunt nemulţumiţi de administraţia prezidenţială.