REVISTA PRESEI, Duminică, 8 iulie: Reacțiile oficialilor europeni la suspendarea președintelui și rezultatele la Bacalaureat, principalele teme

REVISTA PRESEI, Duminică, 8 iulie: Reacțiile oficialilor europeni la suspendarea președintelui și rezultatele la Bacalaureat, principalele teme

Desfășurarea referendumului din 29 iulie și declarațiile care au urmat suspendării președintelui Traian Băsescu au ținut prima pagină a publicațiilor online duminică, alături de rezultatele la examenul de Bacalaureat.

Primele rezultatele la BAC 2012 au început să apară duminică dimineață, o situație îngrijorătoare fiind înregistrată în județe precum Ilfov, Gorj sau Olt. În unele localități sau la anumite licee din țară nu a promovat niciun candidat la sesiunea din vară.

În ceea ce privește situația politică, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a anunțat că partidul va organiza mai multe mitinguri în ţară pentru susţinerea preşedintelui suspendat.

Reacții la evoluția politică din România nu au întârziat să apară nici în presa străină de specialitate. Jurnaliștii americani de la Financial Times au comparat evoluțiile din România de la preluarea mandatului de premier de către Victor Ponta cu eforturile depuse de premierul Ungariei, Viktor Orban, de a-şi fortifica partidul la putere.

În plus, mai mulți oficiali europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la situația politică din România, ministrul german de externe exprimându-și chiar temerea că „valorile fundamentale ale Europei” ar putea avea de suferit de pe urma conflictului politic generat de suspendarea lui Traian Băsescu.

POLITICĂ

Hotnews

Cum va arata buletinul de vot pentru referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu

Guvernul a stabilit modelul pentru buletinele de vot, stampilele, timbrele autocolante si procesele-verbale care vor fi folosite la referendumul national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Hotararea de Guvern privind „aprobarea modelului stampilelor ce vor fi folosite la birourile electorale, a modelului buletinelor de vot, al listelor electorale si al proceselor-verbale care vor fi folosite la referendumul national din data de 29 iulie 2012 pentru demiterea Presedintelui Romaniei” a fost publicata sambata in Monitorul Oficial.

Borboly Csaba: La referendumul pentru suspendarea presedintelui ar fi mai bine ca maghiarii sa stea acasa

Presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, care conduce si Organizatia UDMR Ciuc, considera ca la referendumul pentru suspendarea presedintelui maghiarii ar trebui sa stea acasa, intrucat nu este vorba de lupta lor politica.

ICCJ trage la sorti, duminica, judecatorii care vor face parte din BEC pentru referendum

Judecatorii care vor face parte din Biroul Electoral Central constituit in vederea organizarii referendumului national din data de 29 iulie pentru demiterea presedintelui Romaniei vor fi trasi la sorti duminica, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

România Liberă

Boc: Sunt alături de preşedintele Băsescu şi la bine şi la rău

Fostul premier Emil Boc a venit, în această dimineaţă, la sediul central al formaţiunii, declarând că este alături de preşedintele Traian Băsescu. Fostul preşedinte al PDL a precizat că suspendarea s-a făcut abuziv, iar USL a încălcat legea prin hotărârile luate la Parlament în această săptămână.

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, în această după-amiază, că partidul va organiza mai multe mitinguri în ţară pentru susţinerea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Boureanu a spus că PDL este alături de Traian Băsescu şi va colabora cu echipa acestuia.
 

Jurnalul național

Udrea: Antonescu şi Ponta vor fi istorie pe 29 iulie, vor avea o mare surpriză

Fostul preşedinte al PDL Bucureşti, Elena Udrea, susţine, pe Facebook, că liderii USL Crin Antonescu şi Victor Ponta vor avea o mare surpriză pe 29 iulie, la referendumul de demiere a preşedintelui Traian Băsescu, şi vor deveni istorie din acel moment.

Robert Veress: Scenarii cu şi fără Băsescu

Poate Băsescu să candideze din nou? După cei mai mulți dintre cei avizați, clar – nu, clar – da. După alții – nu e clar. Aşadar, va fi nevoie să se pronunţe Curtea Constituţională. De n-ar fi fost paragraful referitor la uzurparea atribuțiilor primului ministru de către președintele Traian Băsescu, în punctul de vedere al Curţii referitor la constituţionalitatea destituirii acestuia din urmă, aş fi zis că, garantat, Băsescu va mai putea candida. Aşa, cred că lucrurile rămân în suspans.


Gândul

Lelia Munteanu: Surfing pe un val de ură

Să iei în piept valul de ură populară în campania pentru referendum – iată o încercare disperată, la care doar Traian Băsescu s-ar fi putut încumeta.Are nevoie de un surfboard solid – PDL îi va pune la dispoziţie maşinăria de vot. Are nevoie de echipa care furnizează sloganurile şi de echipa care  încinge comunitatea virtuală. Are nevoie de nişte adunări populare, ca să nu vorbească singur – bătrânul şi credinciosul Vasile Blaga va organiza  manifestările, va închiria autocare, va pregăti pancartele.


Adevărul

Sondaj IMAS: Traian Băsescu va fi demis la referendum

În favoarea demiterii lui Traian Băsescu ar vota 64% dintre români, în timp ce pentru şeful statului ar vota doar 27,4%. La referendumul din 29 iulie, 79,8 % dintre românii cu drept de vot intenționează să se prezinte la urne, arată sondajul realizat de IMAS pentru Ştirile Europa FM.

Cristian Preda: Un singur nume nu a fost rostit vineri, Năstase

Europarlamentarul PDL Cristian Preda analizează, pe blog, evenimentele politice de vineri, menţionând că „un singur nume nu a fost rostit, deşi importanţa lui în declanşarea suspendării e capitală: Adrian Năstase”.

A concediat greşit? Ponta a repus în funcţie un vicepreşedinte INS demis în urmă cu două zile şi a dat afară un altul

Victor Ponta a semnat sâmbata decizia de numire a lui Gered Beatrix în functia de vicepresedinte al Institutului Naţional de Stastistică (INS). Hotărârea vine la doar două zile, după ce acelaşi premier Victor Ponta o destituise din postul respectiv.

Cotidianul

Mircea Reștea: Răfuiala cu Băsescu

„În 2007 PSD si PNL au încercat să il trimită acasă pe Băsescu. La fel ca în 2012, au apelat la suspendare în Parlament, procedură urmată de un referendum. (…) Acum PSD şi PNL încearcă din nou. Cu doi ani înainte de încheierea mandatului său, în 2014, vrea să il scoată de la Cotroceni. Cota de popularitate a lui Băsescu, întretimp, a scăzut dramatic. După succesul din iunie din 10 iunie, liderii USL ar fi trebuit să fie prudenţi, şi să nu ii dea ocazia să se desfăşoare. Este o oportunitate periculoasă acordată lui Băsescu de a corecta scorul de la locale, de a cîştiga măcar 10-15 procente pentru la toamnă”


Evenimentul Zilei

Consiliul Europei cere Comisiei de la Veneţia să verifice dacă acţiunile guvernului Ponta sunt compatibile cu statul de drept

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a cerut Comisiei de la Veneţia să verifice dacă măsurile adoptate recent de guvernul român sunt compatibile cu pricnipiile dmeocratice şi ale statului de drept, potrivit unui comunicat. „Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluţii din România, mai ales de măsurile luate de guvern şi parlament cu privire la instituţii democratice cheie”, a spus acesta.

Capital

Ce scrie Financial Times despre suspendarea președintelui Băsescu

Parlamentul României a votat vineri suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu şi a declanşat astfel un referendum naţional care se va pronunţa asupra contestării sale, într-o luptă pentru putere escaladată, ce a suscitat preocupări internaţionale cu privire la democraţie şi domnia legii în ţară. (…) Evoluţiile din România de la preluarea mandatului de premier de către Ponta, în luna mai, au atras comparaţii cu eforturile depuse de premierul Ungariei vecine, Viktor Orban, de a-şi fortifica partidul la putere.

Ziarul financiar

Iulian Anghel: Traian Băsescu e trecutul. Dar cine îl mai apară pe Montesquieu?

In decembrie trecut, Guvernul Boc a modificat legislatia electorala, stabilind comasarea alegerilor locale cu cele generale pentru, spunea premierul de atunci, „economii de 20 mil. euro”. Formal, nu incalca nicio lege. Dar incalca in mod incalificabil, din considerente pur electorale, un principiu acceptat, anume ca nu schimbi regulile in timpul jocului, nu minti grosolan invocand „economii” acolo unde nu sunt doar pentru a-ti asigura tie un avantaj la urne. (…) Apararea lui Traian Basescu ar trebui sa fie, in aceste zile, fara fisura. Degeaba merge Ponta la Barroso sa-i explice ca in Romania nu s-au incalcat legi! Legile facute doar in interesul tau nu sunt legi, sunt catuse puse celorlalti. Mutilarea institutiilor in interesul tau sunt catuse puse celorlalti.

ECONOMIC

Ziarul Financiar

Ca să controlezi o companie în România nu-ţi trebuie administratori legali aleşi în AGA, ci ştampila şi paznici la poartă

Oamenii lui Cătălin Chelu ocupă de 9 luni incinta Argus şi nu recunosc directorul general şi administratorii legali ai societăţii, numiţi de SIF Oltenia şi înregistraţi la Registrul Comerţului, cărora paznicii le-au interzis accesul în sediul companiei. Conducerea SIF Oltenia susţine că în acest timp Chelu a scos active din societate şi a transferat vânzările Argus prin firmele proprii. Chelu respinge acuzaţiile aduse de conducerea SIF Oltenia şi spune că totul este o intoxicare.

Câte magazine va mai deschide Lidl în acest an. Cu ce afaceri a terminat retailerul anul 2011

Lidl a terminat 2011 la un pas de 400 mil. €. Afacerile au crescut cu 16% deşi consumul a scăzut cu 3%. Lanţul german de discount Lidl, ultimul jucător care s-a alăturat retailului modern autohton în 2011, când a pornit una dintre cele mai agresive ofensive de expansiune, a terminat anul trecut cu afaceri de 1,68 mld. lei (396 mil. euro), în creştere cu circa 16% comparativ cu 2010.

Capital

De ce au rămas clienții Orange fără semnal, vineri, în Franța

Operatorul şi-a cerut scuze celor 26 milioane de utilizatori francezi pentru acest incident grav şi a precizat că analizează posibilitatea de a-şi despăgubi clienţii. Orange nu a precizat deocamdată care este forma pe care ar putea-o lua această despăgubire şi nici care este numărul abonaţilor afectaţi de pana de reţea.

Premierul spaniol anunță noi măsuri importante pentru reducerea deficitului

Spania va aplica noi măsuri ‘importante’ în următoarele zile pentru a-şi reduce deficitul public, a anunţat sâmbătă şeful guvernului, Mariano Rajoy, după o săptămână de tensiuni aprinse în jurul stabilităţii financiare a ţării. Unele măsuri vor fi luate în luna iulie, altele mai târziu.

România Liberă


În 2011, au fost reciclate aproape 32,5 milioane de aparate electrocasnice, reprezentând 80% din obiectivul propus, de către asociaţia non profit Eco-sisteme, însărcinată cu colectarea şi valorificarea acestui tip de deşeuri. Datorită acestei acţiuni, au fost economisiţi anul trecut 298.000 barili de petrol brut, scrie site-ul MaxiSciences care citează bilanţul pe 2011 al acestui organism.

Evenimentul Zilei

Allianz: Revenirea la marcă ar prăbuși economia Germaniei

O eventuală revenire la marca germană ar arunca prima economie europeană într-o gravă criză structurală, a declarat Michael Diekmann, directorul general al grupului german de asigurări Allianz, adăugând că o astfel de măsură ar fi ”iresponsabilă”.

SOCIAL

Gândul

REZULTATE BACALAUREAT 2012 JUDEŢE şi REZULTATE BAC 2012 BUCUREŞTI pe EDU.RO

Primele REZULTATE ale examenului de BACALAUREAT 2012 sunt afişate duminică dimineaţă la centrele de examinare din întreagă ţară. Cei care nu vor fi mulţumiţi de note după afişarea primelor REZULTATE la BACALAUREAT 2012, vor putea depune contestaţii luni, 9 iulie, în intervalul 8.00-12.00. Reevaluarea lucrărilor se va face în următoarele trei zile, iar rezultatele finale vor fi publicate vineri

Evenimentul zilei

Ministrul ANDRONESCU după afişarea primelor REZULTATE LA BAC 2012: „Subiectele nu au fost adaptate profilului”

„Subiectele de la MATEMATICĂ nu au fost adaptate profilului. Cele de la profil tehnologic au fost mai grele decât la cele de profil matematică-informatică”, au fost primele declaraţii făcute de ministrul Ecaterina Andronescu după ce a auzit primele rezultate la BAC 2012.

A picat site-ul unde ar trebui să se afișeze rezultatele la BAC

De mai bine de două ore, site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, edu.ro, care ar trebui să găzduiască astăzi rezultatele oficiale ale examenului de BACALAUREAT, nu mai funcționează.
 

Adevărul

Angajaţii ar fi mai puţin stresaţi şi mai productivi dacă şi-ar putea aduce câinii la serviciu

Prezenţa unui câine la serviciu acţionează ca un excelent element împotriva stresului, permiţând chiar creşterea productivităţii, după cum a reieşit în urma unui studiu realizat de cercetători de la Virginia Commonwealth University.

EXTERNE

Hotnews

​Ministrul german de externe, Guido Westerwelle: „Avem nevoie de mecanisme noi pentru a putea reactiona mai repede in comun in cazul in care o tara partenera din UE ignora grosolan litera legii sau spiritul comunitatii europene de valori”

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a exprimat intr-o declaratie pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (F.A.S.) temerea ca „valorile fundamentale ale Europei” ar putea suferi din cauza conflictului politic din Romania. Liberalul german a spus ca „principiile fundamentale ale democratiei, statului de drept si ale separarii constitutionale a puterilor in stat” nu pot fi puse in discutie. Westerwelle a asigurat ca Guvernul Germaniei „nu va ignora evolutiile din Romania”.

Ministerul de Externe al Olandei: Este important ca Romania sa tina cont de Constitutie si de legile in vigoare

„Este important ca Romania sa tina cont de Constitutia sa si de legile in vigoare” a declarat Christophe Kamp, purtatorul de cuvant al secretarului de stat pentru Afaceri Externe al Olandei.

Adevărul

Avertisment de la PPE: instituţiile UE şi PPE nu vor permite ca România să alunece spre autoritarism

Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, susţine că votul „forţat” de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu este „un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopantă a autoritarismului de către premierul Victor Ponta şi coaliţia sa USL”.

România Liberă


„Suntem preocupaţi de recentele evenimente din România, aliatul şi partenerul nostru în NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor şi subminează instituţiile independente precum justiţia”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Victoria Nuland.

Ultima oră
00:20 - Explicații oficiale pe subiectul „gen” în loc de „sex” în cartea electronică de identitate. Ce spun reprezentanții Ministerului de Interne (VIDEO)
23:55 - Medicul Cristian Oancea: Comunicarea cu privire la imunizarea împotriva COVID-19, mai importantă ca restricțiile pentru persoanele nevaccinate (VIDEO)
23:49 - RISE Project: Autoritatea Electorală Permanentă, instituția care organizează și supraveghează procesul electoral, capturată de o grupare consolidată după o tentativă de omor
23:32 - Beatrice Mahler, despre persoanele care refuză imunizarea: Teama de vaccin și efectele secundare este mai mare ca teama de boală (VIDEO)
23:17 - Ioana Constantin (PMP): Cioloș are probleme serioase cu memoria politică. Certa UDMR că nu vor alegeri locale în două tururi, ca și când în 2016 n-a scos chiar el, noaptea ca hoții, acest lucru din programul de guvernare
22:54 - Grav accident rutier în Teleorman. Opt persoane au fost rănite și alte două au decedat. Planul roșu de intervenție, activat
22:52 - Sorin Cîmpeanu a explicat de ce a renunțat la modificările vizând CNATDCU / Despre acuzația că plagiatorii ar fi fost favorizați: „Faptul că aceste acuze devin virale nu înseamnă că ele capătă și valoare de adevăr” (VIDEO)
22:34 - Grindină și furtuni puternice în Galați și în Brăila. Zeci de copaci au distrus autoturisme, vântul a smuls acoperișul unui bloc și l-a aruncat pe o mașină
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)