REVISTA PRESEI – Luni, 30 iulie: Referendum nevalidat pentru demiterea lui Traian Băsescu – principalul subiect

REVISTA PRESEI – Luni, 30 iulie: Referendum nevalidat pentru demiterea lui Traian Băsescu - principalul subiect
Foto: Adevărul.ro

Referendumul organizat duminică pentru demiterea președintelui Traian Băsescu este principalul subiect tratat, luni, de întreaga presă a României.

Publicațiile economice nu au ocolit subiectul referendumului de pe 29 iulie și scriu în continuare despre efectele negative pe care le-au avut mișcările politice din ultima perioadă asupra economiei țării și despre ceea ce va urma după momentele tensionate din ultimele săptămâni.

Referendumul pentru suspendarea şefului statului este reflectat inclusiv în publicațiile de pamflet.

Pe plan extern se vorbește în continuare despre Olimpiada de la Londra și despre violențele fără precedent din orașul sirian Alep.

Principalele titluri ale zilei de luni, 30 iulie:

POLITICĂ

România Liberă

Băsescu: Votul pentru mine nu a fost o prioritate, ci votul pentru România. Vezi condiţiile unui parteneriat cu USL

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după anunţul BEC că prezenţa estimată la referendum a fost de 45,92%: Aş vrea să confirm încă o dată cele spuse la ora 23.00. Asta înseamnă că românii au ales o Românie constituţională, care îşi doreşte un drum în România europeană consolidată.

Băsescu: Românii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari conduşi de Ponta şi Antonescu

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică seară, după închiederea urnelor, că „flacăra democraţiei a rămas aprinsă”, iar românii „au respins lovitura de stat”. Preşedintele suspendat a mai spus că va încerca să genereze un sentiment „de împăcare” în societate.

Referendum cu surprize. Ce urmează?

După zece ore de la deschiderea urnelor, adică la ora 17, se prezentaseră la vot 26,89% din românii cu drept de vot. Adică, mai bine de 12 procente în minus decât la alegerile locale din iunie. Apoi, numărătoarea paralelă a arătat că, până la 18.30, ar fi participat 30,1% dintre alegători. De unde rezultă că, pe ultima sută de metri, USL a depus un efort enorm de mobilizare.

Crin Antonescu: Rezultatele nu sunt definitiv cunoscute. Cetăţeanul român a fost conştient de drepturile şi obligaţiile sale

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, duminică seară, la Cotroceni, că vor fi aşteptate rezultatele oficiale ale referendumului şi că decizia Curţii Constituţionale va fi respectată, scrie Mediafax.

FRAUDĂ REFERENDUM 2012 Pro Democraţia sesizează PICCJ referitor la sms-urile cu conţinut electoral

FRAUDĂ REFERENDUM 2012 Asociaţia Pro Democraţia (APD) a hotărât să sesizeze Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) referitor la sms-urile cu conţinut electoral semnalate organizaţiei neguvernamentale de către cetăţeni, care îndemnau oamenii să meargă la vot, scrie Mediafax.

Gândul

REFERENDUM 2012. Traian Băsescu: SUNT MAI PUTERNIC CA NICIODATĂ. BEC a confirmat, REFERENDUMUL NU ESTE VALID

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat în această noapte, după prezentarea rezultatelor parţiale privind prezenţa la referendum, că acesta nu este valid, lucru confirmat de Biroul Electoral Central. „Sunt mai puternic ca niciodată”, a spus preşedinte, răspunzând unei întrebări venită din partea unui jurnalist străin.

REFERENDUM 2012 – Guvernul a organizat „ziua porţilor deschise” la piscina lui Băsescu: „Veniţi repede, avem o nebună care a intrat în apă!” – VIDEO

„Un prosop! Daţi-mi un prosop!” Strigătul răzbate cu ecou în piscina de 20 de metri pe 10 de la parterul vilei din Primăverii. Sună ca un strigăt al victoriei. Este ziua în care cartierul Primăverii a fost cucerit de grupuri de curioşi, atraşi de principalul eveniment turistic organizat cu prilejul referendumului: este „Ziua porţilor deschise la Vila Dante”, un eveniment organizat la câteva sute de metri de terasele subţiri, unde lumea bună din Dorobanţi aruncă un fleac de 12 lei pe o cafea.

Radu Mazăre a adus o brigadă de tinere în bikini la REFERENDUM 2012: „Hai, fetele, la vot. Buletinele rămân la mine” – GALERIE FOTO

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, se află în Mamaia, unde îndeamnă turiştii de pe litoral să meargă la vot. „Am grijă de turiste, hai, fetele, alinierea. Trebuie strunite, altfel nu merg singure, că ora 12 e cam devreme pentru ele. Dup-aia, le dau liber pe plajă. Buletinele rămân la mine, că ele sunt în bikini”, a declarat Mazăre, care a adus la urne o brigadă de tinere îmbrăcate în costume de baie.

Rodica Ciobanu: Carnaval cu poporul la uşă

Nu vrei să mergi la vot? Nu contează, vine urna după tine, în creierii munţilor, pe nisipul fierbinte, în valuri, în parc, la ştrand, la restaurant, la biserică, la spital, la mall, la hotel, acasă. Practic, nu ai cum să  scapi, eşti sub asaltul celei  mai mobile, mai insistente, mai dezinhibate şi mai vesele urne din câte au existat vreodată.

Hotnews

Traian Basescu: Romanii au ales pentru o Romanie Constitutionala care-si doreste un drum in UE consolidat/Vom vedea acum semnalele partenerilor nostri europeni/ Principalul meu obiectiv este reconcilierea societatii

„BEC a confirmat neatingerea pragului pentru validarea referendumului. Asta inseamna ca romanii au ales pentru o Romanie Constitutionala care-si doreste un drum in UE consolidat… Sunt convins ca in zilele urmatoare vom vedea semnalele partenerilor nostri europeni care vor constata ca romanii au fost deasupra clasei lor politice”, a declarat presedintele suspendat Traian Basescu de la sediul de campanie.

Cresteri majore ale prezentei la vot in ultimele 3 ore ale referendumului in judetele Olt, Teleorman si Mehedinti. In Bucuresti, Sectorul 3 (Robert Negoita – PSD) a avut cea mai slaba participare la vot. Judetele cu populatie maghiara semnificativa au fost codase la vot

Estimarile oficiale prezentate de Biroul Electoral Central dupa incheierea referendumului arata cresteri uriase ale prezentei la urne in ultimele 3 ore de vot in judetele Olt (19,18 puncte procentuale), Mehedinti (13,19 pp) si Teleorman (16,38 pp). E vorba despre cele 3 judete fruntase la prezenta, in conditiile in care cresterea medie a prezentei la vot in ultimele trei ore pe toata tara a fost de aproximativ 8 puncte procentuale. Cresterile din cele trei judete sunt proportionale cu numarul fraudelor sesizate de PDL si ONG-uri care au avut observatori la procesul de votare.

​FOTOGALERIE Purgatoriul din Vila Dante: o vizita proletara la „vila tiranului”

Duminica, ora 12, pe o strada care de obicei este aproape necirculata, cateva sute de oameni asteapta sa vada “palatul dictatorului”, deja celebra vila de protocol din strada Dante Alighieri.

Kelemen Hunor: Nu putem accepta sa fie declarati vinovati maghiarii pentru rezultatul la referendum

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminica seara, ca respinge categoric orice speculatie privind rolul comunitatii maghiare la acest vot si ca nu poate accepta ca maghiarii sa fie declarati vinovati pentru rezultatul acestui referendum, care nu are inca un rezultat final.

Adevărul

REFERENDUM NEVALIDAT Doar 45,92% dintre alegătorii din România s-au prezentat la secțiile de votare

Acesta este procentajul oferit de Biroul Electoral Central de la București. Ponderea are o marjă de eroare de +/- 3% și reprezintă estimarea efectuată pe baza datelor preluate din eșantionul de 2.889 de secţii de votare de peste Prut.

Crin Antonescu: Astăzi a fost o zi mare. România a dovedit pe deplin astăzi că este o țară pe deplin democratică

Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, duminică noapte, la încheierea procesului de votare în cadrul referendumului, că desfăşurarea scrutinului a demonstrat că românii au vorbit aşa cum vorbesc naţiunile care au cu adevărat vocaţia democraţiei.

Paleologu, despre referendum: Băsescu iese slăbit, Ponta şi Antonescu total discreditaţi

Membrii PDL par mulțumiți de rezultatele referendumui pentru demiterea președintelui. Conform primelor date furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu va fi invalidat din cauza neîndeplinirii cvorumului.

Grigore Cartianu: Propagandă și ură

În luna iulie a anului 2012, democraţia românească a fost caricaturizată de pucişti şi maimuţărită de propagandişti. Ticăloşia a mers atât de departe, încât propaganda n-a luat pauză nici după încheierea campaniei electorale.

Mălin Bot: Boicot și democrație

Un referendum este şi despre încrederea pe care o are publicul în cei care propun tema votată. Cea mai mare prostie vehiculată pe tema referendumului e aceea că boicotul a fost un act nedemocratic.

Evenimentul Zilei

CE NU S-A VĂZUT LA TELEVIZOR în ziua votului: „fabulosul” ghicitor în palmă, votanții ritualici și protocolul de la partid „pentru conștiință

Până la prânz, au votat exclusiv pensionarii. Canicula a ținut bucureștenii în case până seara, când în fața secțiilor de votare au început să apară și familii cu copii de mână, cupluri tinere și studenți deopotrivă.

Primul dosar penal pentru vot multiplu

Un brăilean a fost prins după ce şi-a desprins timbrul de pe cartea de identitate. Poliţiştii brăileni au deschis ieri un dosar penal pe numele unui cetăţean de 34 ani, pentru că acesta a votat de două ori: o dată la o secţie din municipiul Brăila şi a doua oară la o secţie de votare din comuna Unirea, la 15 kilometri de oraş.

Sebastian Lăzăroiu: Nota de plată, domnilor!

La ora la care scriu acest text rezultatul referendumului este previzibil. Practic referendumul a fost invalidat. Nu ştiu cât va fi participarea. Pare a fi undeva la 37-38%, dar nu pot să ştiu cât de mare va fi frauda.

Mircea Mihăieș: Ieşirea din dulap

Scriu acest text în dimineaţa zilei de sâmbătă, 28 iulie 2012. Oraşul îmi pare blând-amorţit. Am revăzut secvenţe din spectacolul fastuos al deschiderii Olimpiadei de la Londra.

Horia Tabacu: România lu’ Ponta şi disperarea lu’ Antena 3. Mazăre e cu zmeul. Crin doarme

La ora când scriu aceste rânduri, treburile nu merg prea bine pentru pucişti. Prea puţini români s-au prezentat la vot şi, cu toate fraudele posibile şi imposibile, atingerea cvorumului necesar pentru demitere s-ar încadra în tâlcul cuvintelor “mai e mult până departe”.

Jurnalul Național

Crin Antonescu: „Românii au demonstrat că nu mai au nimic de învăţat în privinţa procesului democratic”

Preşedintele interimar, Crin Antonescu, a făcut, la Palatul Cotroceni primele declaraţii, la câteva minute după încheierea procesului de votare la referendum. „Dragi compatrioţi, astăzi a fost o zi mare.

Lucian Avramescu: Eşti preşedinte peste viaţa ta

Azi fiecare dintre noi e preşedinte. Preşedinte peste viaţa lui, rege cu sceptru. Sceptrul încape în podul palmei şi are sculptura delicată a unei ştampile. Nimeni nu te poate obliga unde s-o aşezi, aşa cum nimeni n-are dreptul să atenteze la libertatea ta de a o folosi.

Kamikaze

Impertinențele KMKZ de referendum

Mai rar organizare ca anul ăsta. Iată aici buletinul de vot pregătit special pentru tov. Ион Илиеску.

USL are nevoie de minimum 40 de votanți pe oră în FIECARE secție din România

Minune: la țară se bulucesc oamenii la vot între 20.00 și 23.00. Ca să vă faceți o idee despre ce veți vedea la 23.00 sau 24.00, cînd BEC (Biroul Electoral Central) va comunica cifrele (aproape) finale de prezență, trebuie să știți că.

Cațavencii

Cele mai inedite locuri în care s-au amenajat secții de votare

La Sinaia, o secție de votare a fost amenajată într-o cabină de vot, astfel încât persoanele care merg să voteze să aibă unde vota.

Academia Cațavencu

Lăsaţi orice speranţă, voi ce votaţi aici!

Cei ce-şi imaginează că Victor Ponta a fost în stare să croiască planul diabolic de desfiinţare, punct cu punct, a tuturor instituţiilor democratice ale României sunt nişte naivi. Alţii au lucrat pentru el.

Ofertele PDL și USL din ziua referendumului

Academia Cațavencu vă prezintă, în continuare, cele mai tari oferte de turism sau sedentarism electoral din partea celor din USL sau PDL în ziua de 29 iulie.

ECONOMIC

Ziarul Financiar

Cristian Hostiuc: Seceta financiară care s-a instaurat de câteva luni bune ne va usca portofelele şi activele. Dar până atunci pregătiţi-vă să plătiţi şampania taberei învingătoare

În timp ce liderii politici – Traian Băsescu vs. Crin Antonescu/Victor Ponta îşi numără voturile şi de ce nu, orele pe care le mai au în viaţa politică, Banca Naţională calculează banii care pleacă din ţară ca un decont al acestor vremuri de criză europeană, dar mai ales de mardeală politică internă.

Guvernul va dubla pragul de la care sunt permise achiziţiile publice fără licitaţie

Pragul valoric al contractelor de la care autorităţile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără a fi obligate să iniţieze licitaţii publice, va fi dublat, de la 15.000 euro la 30.000 euro, pentru achiziţiile sub acest plafon urmând să fie eliminată şi garanţia de participare.

Adevărul

Cum ne-a şubrezit scandalul politic economia

După o lună de dispute pe scena politică, România este văzută mai riscantă de investitori, leul este mai slab cu peste 3,65% în faţa euro, iar perspectivele de creştere economică sunt erodate.

Capital

Agonia mallurilor răpuse de criză

Centrele comerciale care au cedat până acum sub presiunea crizei au creat în contul băncilor finanţatoare o gaură de circa 224 milioane euro, aproape jumătate din valoarea cu care bancherii sunt expuşi pe ansamblurile rezidenţiale aflate în insolvenţă sau faliment

Marea prefacere a fondurilor monetare

Din iulie, vechile fonduri monetare de pe piaţa locală trebuie să-şi clarifice la ce categorie se vor încadra, întrucât niciunul nu mai poate fi fond monetar pe noile criterii europene.

Evenimentul Zilei

Vom muri sau nu de foame în acest an?

Ministrul Agriculturii preferă să joace cartea liniştirii populaţiei, în loc să ia măsuri urgente pentru ca preţurile să nu explodeze în lunile viitoare

MEDIA

Pagina de Media

OTV cu Băsescu, audiențe ca-n vremea Elodiei. Realitatea cu Băsescu, după Antena 3, peste desene animate

Cu Traian Băsescu în studio, OTV a fost aseară pe locul 3, ca în vremea în care Dan Diaconescu se ocupa mai puțin de politică și mai mult de Elodia. Ieri, Traian Băsescu a fost invitat, dimineața, și pe Realitatea.net, transmisiune dată și de Realitatea. A fost pe locul doi, după Antena 3, dar a bătut Minimax, Disney și Cartoon Network.

Mircea N. Stoian se desparte de păcătosul Capatos

Partenerul de „păcate” al lui Dan Capatos, Mircea N. Stoian, a decis să părăsească emisiunea tabloid de la Antena 1, după cum acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook. El acuză „atmosfera irespirabilă” de la Un show păcătos. Mircea N. Stoian declară că este hotărât să părăsească definitiv „lumea tabloidă”

Cozmin Gușă: Sper ca noul administrator judiciar al Realitatea să fie suficient de competent și activ

“Sper ca noul administrator judiciar să fie suficient de competent și activ”, spune Cozmin Gușă, președintele Comitetului Creditorilor Realitatea Media, pentru Paginademedia.ro.

Ședință tensionată la Realitatea

Ședință tensionată în această seară, la Realitatea TV, cu puțin timp în urmă. Angajații postului de televiziune au cerut explicații legate de situația în care se găsește instituția, după ce un nou administrator judiciar a fost numit, după cum Paginademedia.ro a anunțat în exclusivitate astăzi, AICI.

EVENIMENT

Hotnews

JO 2012 Gimnastica Romania s-a calificat in finala feminina pe echipe de pe locul 4

Romania s-a calificat in finala de gimnastica feminina pe echipe, fetele pregatite de Octavian Bellu si Mariana Bitang incheind pe locul patru.

România Liberă

JOCURILE OLIMPICE 2012: Programul de luni al sportivilor români

Programul sportivilor români care vor concura, luni, în cea de-a treia zi a Jocurilor Olimpice de la Londra, conform Mediafax.

Pro Sport

Steaua, în corzi. Cea mai proastă veste primită de roş-albaştri! Becali şi Meme nu ştiu cum să explice GAFA comisă

Steaua a plecat din nou din Ghencea, urmând a disputa partidele importante din campionat, dar şi pe cele din Europa League, pe Naţional Arena. Fanii s-au opus mutării, simţind că formaţia favorită îşi pierde din identitate, însă şefii s-au folosit de gazonul pârjolit din Ghencea pentru a realiza „joncţiunea”, în speranţa unor câştiguri substanţiale.


EXTERNE

Adevărul

VIDEO Siria: Violențe fără precedent în orașul Alep

Opoziția siriană susține că orașul Alep, cel mai populat din țară, este scena celor mai puternice violențe înregistrate de la începutul conflictului, în urmă cu 16 luni, transmite CNN.

Ziarul Financiar

Va readuce Olimpiada mult râvnita creştere economică pentru Marea Britanie?

Ultima dată când Londra a găzduit Jocurile Olimpice (JO), în 1948, economia Marii Britanii avea probleme grave, iar ţara era cufundată până peste cap în datorii. Statul era slăbit de cei şase ani de război care i-au golit cuferele cu resurse. Atunci nu s-au construit stadioane noi pentru „jocurile austerităţii”.

THE ECONOMIST: În război cu toată lumea

Regimul lui Vladimir Putin a rămas în pană de idei. Nu și de șiretlicuri murdare, din păcate. Fiecare guvern din lume impune limite libertății politice. Protestatarii anticapitalism din Londra și New York sunt îndepărtați brutal din stradă.

Tags:
Ultima oră
22:16 - Sorin Cîmpeanu, despre schimbările în structura anului școlar: Voi susține nevoia de extindere a perioadei de cursuri (VIDEO)
21:58 - Dezastru la Titularizare. Sorin Cîmpeanu: Am avut 34.000 de candidați, doar 11.000 au luat peste 7. Au fost 15 note de 1. Avem probleme și cu profesorii corectori – 97% din note au fost schimbate după contestații (VIDEO)
21:56 - Profesorii, a doua cea mai vaccinată categorie profesională. Sorin Cîmpeanu, precizări cu privire la testarea periodică a cadrelor didactice (VIDEO)
21:35 - În ce condiții ar putea fi vaccinați anti-COVID elevii, la școală. Precizările ministrului Sorin Cîmpeanu (VIDEO)
21:31 - Cazul românului reținut în Cipru. MAE: Instanța a pronunțat o pedeapsă privativă de libertate pentru încălcarea embargoului impus pentru partea de nord a Republicii. Decizia nu e definitivă
21:22 - Sorin Cîmpeanu, despre testarea elevilor în școli: Există 5.000 de teste la nivelul fiecărui județ, ce vor putea fi folosite în cazul în care apar simptome
21:14 - Sorin Cîmpeanu: „Sunt convins că școala va începe pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Am dreptul să-mi manifest acest optimism”. Pe ce se bazează ministrul Educației
21:03 - Emilian Imbri, despre medicii care nu se vaccinează anti-COVID: Nu înțeleg ce caută în meseria asta. Îi rog să se vaccineze pentru a demonstra că au ajuns la un nivel intelectual! (VIDEO)
20:51 - Controalele pe litoral se intensifică, după creșterea incidenței cazurilor de COVID-19 în județul Constanța
20:29 - Cătălin Drulă: Centura orașului Bacău, deschisă integral traficului. Proiectul, finalizat în avans față de termenul contractual