REVISTA PRESEI – Luni, 6 august: Mini-recensământul pentru actualizarea listelor electorale și aur olimipic la sărituri câștigat de Sandra Izbașa – principalele subiecte

REVISTA PRESEI – Luni, 6 august: Mini-recensământul pentru actualizarea listelor electorale și aur olimipic la sărituri câștigat de Sandra Izbașa – principalele subiecte
Foto: Adevarul.ro

Principalul subiect tratat, luni, de presa din România este cel referitor la ”mini-recensământul” USL cu rolul de actualizare a listelor electorale, după ce Curtea Constituţională a României a amânat decizia privind validarea referendumului.

Sandra Izbașa a adus României a doua medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Londra. Gimnasta a câștigat aurul olimpic mulțumită punctajului de 15.191, obținut în urma celor două sărituri.

România începe, luni, să returneze către FMI din împrumutul de 13,4 miliarde euro acordat în urmă cu trei ani. Prima rată – 655 de milioane de euro, iar rambursările se vor întinde până în 2015.

Pe plan extern se vorbește despre atentatul din Wisconsin. Cel puțin șapte persoane au murit și alte zeci au fost rănite, după ce un bărbat a deschis focul, duminică, într-un templu sikhist din statul american.

Principalele titluri ale zilei de vineri, 6 august:


POLITICĂ

Adevărul

Pe cine vrea USL să scoată din liste la minirecensământ

Românii cu domiciliul în străinătate, cei plecaţi la muncă în afara ţării şi chiar cei cu cărţi de identitate expirate se numără printre cetăţenii pe care USL i-ar elimina din listele permanente.

Victor Ponta decontează factura suspendării

Cota de încredere a premierului Victor Ponta a scăzut cu 7% în luna suspendării preşedintelui,în timp ce Crin Antonescu nu a fost afectat, potrivit sondajului realizat de IMAS în luna iulie.

Aderarea la Schengen a fost „suspendată“

Ministrul german de Interne, Hans Peter Friedrich, a declarat că deschiderea frontierelor UE pentru România nu este posibilă acum.

Grigore Cartianu: Un scenariu înfricoşător: din nou sub cizma Rusiei

Mesajele tot mai insistente transmise în ultima vreme de Vocea Rusiei, post de radio finanţat de Guvernul de la Moscova, merită o atenţie specială.

Mălin Bot: O ţară de pomină

Este de râs, dar şi de plâns! Povestea asta ne costă foarte mult. Fiecare dintre noi este păgubit serios.

Hotnews

Traian Basescu: E exact ca in ’46, cand s-a votat pana cand au castigat comunistii, sau s-a numarat pana au castigat comunistii. Nu putem sa ne intoarcem in ’46 pentru ca acum nu avem tancuri pe teritoriul tarii

„Celor care isi primesc instructiunile prin editorialele din Vocea Rusiei le spun ca Romania are Constitutie si legi in ceea ce priveste presedintele tarii si cum este demis. Cei care informeaza opinia publica si Guvernul Romaniei sa citeasca legile. (…)

România Liberă

Recensământul de „trei secunde”. Cui foloseşte?

Guvernul Ponta a pornit operaţiunea numărării românilor cu drept de vot. Cum? Într-o manieră unică şi care nu atrage vreo răspundere: un fel de minirecensământ în care se va pune baza pe „locuitorii de nădejde”.

DOCUMENTE Actele cu care miniştrii Ioan Rus si Victor Paul Dobre au blocat invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Băsescu

Miniştrii Administratiei si Internelor Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, au transmis Curţii Constituţionale a României  doua adrese succesive la data de 1 august 2012, la  fiecare anexand cate o comunicare a Directiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor  de Date ( vezi anexele 2 si 3 atasate). A doua adresă a anulat-o pe prima, blocand astfel invalidarea referendumului de demitere, implicit reintoarcerea la Cotroceni a presedintelui Traian Basescu.

La Curtea Constituţională se falsifică hotărâri ȋn folosul USL?

După ce Curtea Constituţională a anunţat amânarea deciziei cu privire la validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui, au fost emise doua adrese, una către presă, alta catre Guvernul  României, cu conţinut juridic total diferit. Sursele RL de la Curte suspectează comiterea unui fals.

Dan Cristian Turturica: Alertă de război

USL dă o lovitură de stat? Nu, distruge statul cu totul! Bucată cu bucată, om cu om, instituţie cu instituţie. Ceea ce face acum alianţa moşită de Iliescu şi Voiculescu va intra în istorie ca una dintre cele mai brutale încercări de schimbare a poziţionării geostrategice a unei ţări. Iar pentru asta se folosesc de infractori şi infracţiuni care ar trebui să pună ultimele instituţii funcţionale ale statului în alertă de război.

Laurentiu Mihu: Plagiatorul nepocăit şi falsificarea referendumului

România este condusă de un plagiator cu „atestat” şi de o clică de conţopişti a căror unică misiune a devenit aceea de a înghesui sub preş tot gunoiul şefului.

Gândul

REFERENDUM 2012. Băsescu: Analişti TV vorbesc despre listele electorale inspiraţi de Vocea Rusiei

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică, că a observat că la posturile tv sunt analişti care intoxică populaţia vorbind despre referendumul din 29 iulie şi despre listele electorale din instrucţiunile primite prin radio de la Vocea Rusiei, nu raportându-se la legile româneşti.

Indira Crâsnea: Rus cel serios, în carnavalul trist al politicii

Zilele din urmă l-au aruncat pe Ioan Rus, ministrul de Interne în vârtejul iscat de nesfârşitele hărţuieli din triunghiul Băsescu-Antonescu-Ponta.

Ziarul Financiar

Sorin Pâslaru: Dacă nu ai date, poţi să pui mâine închis pe România

Carevasăzică, toată politica românească s-a proptit într-o întrebare care ar putea fi considerată superficială, dar nu este deloc: câţi români mai sunt prin România?

Evenimentul Zilei

Paranoia lui Crin Antonescu

Președintele interimar invocă pericole interne și externe pentru a justifica lovitura de stat dată de actuala Putere.

Cezar Preda: Antonescu să-i spună lui Ponta dacă îi e frică de tensiuni sociale

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a declarat că preşedintele interimar Crin Antonescu trebuie să-i spună premierului Victor Ponta dacă îi este frică de tensiuni sociale şi nu Opoziţiei sau preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.

Horia Tabacu: Marea greşeală pentru Plagiator şi Repetent

Chiar cei mai fanatici fani ai lor admit că s-au făcut greşeli. În nici o lună Repetentul şi Plagiatorul, coordonaţi de Varan, au spulberat tot ce era democraţie în România.

Mircea Mihaieș: Contorsionismul politic

Rămân la părerea că metoda cea mai sigură de a înțelege societatea românească e să stai de vorbă cu oamenii simpli.

Jurnalul Național

Kovesi arestează 8,5 milioane de voturi

Procurorii au săltat de la AEP listelor electorale permanente şi cele suplimentare cu semnăturile alegătorilor în original.

Lucian Avramescu: Referendum inutil. Demisul n-a fost ales în 2009

Verificaţi voturile de la Paris din 2009! Veţi găsi inutil referendumul pentru că, amănunt uşor de constatat, Băsescu n-a fost ales. În ţară pierduse iar de afară am importat minciuna.

Kamikaze

Mini-editorialele KMKZ

Un aspect care a scăpat tututor: Crin este acum și comandantul interimar al forțelor armate, ceea ce pune comanda “Culcat!” într-o lumină cu totul nouă, dacă nu chiar într-un întuneric cu totul nou.

Legenda lui Căcărău

Vine o vreme în viața oricărui mare om de stat când se spune o gogonată despre el. După toate aparențele, nu adevărat nici că pe Crin Antonescu îl chema Căcărău și nici măcar că familiei lui i se spunea așa în locurile natale.

ECONOMIC

Adevărul

Prima zi de plată: de azi dăm banii înapoi la FMI

Astăzi, România plăteşte 655 de milioane de euro, începând să returneze cele 13,4 miliarde de euro acordate de FMI în urmă cu trei ani. Rambursările vor dura până în 2015.

Băsescu face apel la responsabilitatea Guvernului: “Nu ştiu dacă România rezistă până pe 31 august”

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat că România a intrat până pe 31 august într-o cursă contra-cronometru a prăbuşirii economiei şi a făcut un apel la „responsabilitate” către Guvern, arătând că nu poate cere preschimbarea termenului de pronunţare a Curţii cu privire la referendum.

România Liberă

Cum a ajuns Fiscul puternic şi coruptibil

Analiza efectuată de Curtea de Conturi asupra activităţii Fiscului din ultimii trei ani arată cauzele pentru care românii plasează această instituţie în topul corupţiei.

Ziarul Financiar

Cel mai rău scenariu: 10 lucruri care vor afecta economic România

Iresponsabilitatea întregii clase politice duce la căderea economică şi la slăbirea capacităţii de a rezista presiunilor externe.

EnergoBit investeşte 40 mil. euro într-un parc eolian la Tulcea

EnergoBit, unul dintre cei mai importanţi jucători din piaţa echipamentelor energetice, controlat de trei foşti angajaţi ai Renel din Cluj, va investi 40 de milioane de euro în realizarea unui parc eolian de 27 MW, în Tulcea, acesta fiind unul dintre primele proiecte realizate de antreprenori români în cel mai atractiv domeniu al ultimilor ani.

Povestea Turabo: de la 50 de cafenele la insolvenţă

Tudor Dragomir Niculescu (32 de ani), proprietarul lanţului Turabo şi unul dintre primii oameni care au pus bazele pieţei de cafenele în România, a închis în mai puţin de trei ani toate cele circa 50 de cafenele şi centre de evenimente pe care le deţinea pe piaţa locală.

Eximbank: Emiterea garanţiei este în curs

Banca de stat Eximbank, specializată în produse de finan­ţare şi garantare pentru companii, este în discuţii avansate cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de naţional de energie, pentru acordarea unei anumit tip de garanţie care să dea confort băncilor creditoare că îşi vor primi banii de la compania aflată în insolvenţă.

Au trecut cinci ani de la începerea crizei, iar Europa merge din rău în mai rău. Cât mai avem de îndurat?

Cu cinci ani în urmă, în această perioadă, liderii lumii au rea­lizat că economiile sunt ame­ninţate de o criză a cre­ditului, iar şefii băncilor cen­trale s-au speriat atât de tare de refuzul băn­cilor de a se împrumuta una de la cealaltă, încât au apelat la măsuri costisitoare de urgenţă.

Capital

Restanțierii mici răstoarnă bilanțurile băncilor mari

Românii care nu îşi mai pot plăti ratele se bat cu criza zonei euro pentru un loc în coşmarurile bancherilor din Viena şi Paris. Creditele neperformante acumulate la unităţile din ţara noastră au afectat şi rezultatele proprietarilor BCR şi BRD.

eMAG-Naspers, tranzacţia care schimbă jocurile în online-ul local

Lansat în 2001 ca un magazin online de sisteme de calcul şi produse de birotică, eMAG, cel mai mare magazin online din ţara noastră a ajuns, în prezent, sub umbrela grupului Naspers, unul dintre cei mai mari jucători online din lume.

MEDIA

Adevărul

Ziarul „Cancan“ renunţă la ediţia tipărită

Tabloidul nu va mai apărea, începând de astăzi, la chioşcurile de ziare. Compania a decis să-şi orienteze investiţiile doar spre online şi TV .

Pagina de Media

6 august: Disney și-a luat o voce de la Neatza: Răzvan

Răzvan Simion, colegul lui Dani Oțil de la Neatza (Antena 1), va dubla un personaj din Phineas și Ferb, scrie Eveimentul zilei. După ce, anul trecut, Răzvan Simion a participat la evenimentul de lansare al filmului “Phineas & Ferb”, mai nou, chiar el va intra în poveste de la microfon.

Claudiu Lucaci și Beatrice Comănescu, în noul Comitet Director al TVR. Vechiul comitet, demis

Claudiu Lucaci (șeful Direcției Emisiuni informative și sport) și Beatrice Comănescu (TVR Internațional) sunt doi dintre membrii Comitetului Director interimar al TVR după decizia Consiliul de Administrație al postului public.

Evenimentul Zilei

De ce se schimbă directorii TVR

Preşedintele TVR a avut o întâlnire cu Ministrul Finanţelor în aceeaşi zi în care a propus demiterea Comitetului Director.

EVENIMENT

Adevărul

Sandra, minunea blondă

Sandra Izbaşa a adus a doua medalie de aur a României la Jocurile Olimpice, câştigând concursul de sărituri, acolo unde marea favorită era americanca Mc Kayla Maroney.

Canicula: pentru unii distracţie, pentru alţii dezastru

Vremea a ţinut cu turiştii care au ales relaxarea pe plajele Mării Negre. În schimb, în munţii Bucegi, salvamontiştii se luptă din nou cu flăcările ce au reizbucnit la mare altitudine.

Crocodilul care a ”evadat” în Roman dă reprezentaţii prin judeţul Bacău

A mâncat toate broaștele care i-au ieșit în cale și a fost cu greu „capturat” după o intervenție de noapte, la lanternă, care a durat trei ore. A băgat în sperieți întregul oraș Roman și a pus pe fugă o echipă întreagă de polițiști.

Hotnews

JO 2012 Sandra Izbasa: Sunt fericita, dar in acelasi timp sunt concentrata pentru finala de la sol

Gimnasta Sandra Izbasa a declarat, duminica, dupa ce a castigat titlul olimpic la sarituri, ca este fericita pentru aceasta performanta, dar in acelasi timp este si concentrata pentru finala de la sol, pe care o mai are de disputat marti, la Londra.

Pianista Mihaela Ursuleasa va fi inmormantata vineri la cimitirul Bellu din Bucuresti

Pianista Mihaela Ursuleasa, care a fost gasita fara viata, joia trecuta, in apartamentul sau din Viena, va fi inmormantata vineri, 10 august, la ora 9:30, la cimitirul Bellu din Bucuresti, anunta Mediafax, citand site-ul oficial al artistei (www.ursuleasa.com).

Robotul Curiosity ajunge luni pe Marte. Expertii NASA se pregatesc pentru cea mai dificila procedura de aterizare pe care au realizat-o pana acum

Sofisticatul robot american Curiosity va ajunge luni, dupa o calatorie de 8 luni, pe suprafata planetei Marte unde urmeaza sa caute semne ca mediul panetei rosii ar fi putut fi, de-a lungul istoriei, propice pentru dezvoltarea vietii, relateaza Reuters.

România Liberă

Strategie la metrou: tarife mai mari

Metrorex, una din companiile de stat cu datorii importante, nu găseşte altă soluţie de redresare decât majorarea tarifelor.

Evenimentul Zilei

PROGNOZA METEO. ROMÂNIA se topește. VEZI când scăpăm de CANICULĂ

Vremea se va menţine caniculară în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 39 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat.

Repetenții Bac-ului chiulesc de la meditațiile gratuite

Unii preferă să învațe cu meditator, alții în fața televizorului, alții nu dau doi bani pe examen. În școlile unde nimeni nu a luat Bac-ul e un sentiment colectiv de eșec și lehamite.

Kamikaze

Absolut toate glumele despre litoralul românesc

NASA a publicat o fotografie din care se vede că Marea Neagră devine albastră și pe alocuri verzuie. Schimbarea e pusă în contul unei alge, deși în dreptul litoralului nostru s-ar putea să fie vorba și de niște Burger la pet.


EXTERNE

Capital

THE ECONOMIST: Amenințarea de pe buzele tuturor

Spania poate fi ajutată o vreme; problemele sale nesfârșite reprezintă însă o lecție extrem de usturătoare pentru toată zona euro.

Adevărul

Se anunţă săptămâni de foc pentru Grecia

Ministrul grec de Finanţe susţine că următoarea perioadă este „crucială“ pentru menţinerea ţării în zona euro, dacă nu se adoptă noi măsuri de austeritate.

Mohamed Morsi: Atacul din Sinai este ”laş” şi nu va rămâne fără răspuns

Atacul contra unui post de frontieră dintre Egipt şi Israel, care a costat viaţa a 16 poliţişti de frontieră egipteni, este „laş” și nu va rămâne fără răspuns, a declarat, duminică noapte, preşedinţia egipteană într-un comunicat.

Mai multe persoane au fost rănite într-un atac armat dintr-un templu sikh, din Wisconsin, SUA

„Mai multe persoane” au fost rănite în timpul unui atac armat de duminică, dintr-un templu sikh, din Oak Creek (Wisconsin, nordul Statelor Unite), potrivit unor surse din cadrul forţelor de poliţie, relatează AFP.

Gândul

Sute de statuete furate din Afganistan au fost returnate la Kabul

Aproape 1.000 de relicve arheologice furate din Afganistan au fost returnate Muzeului Naţional din Kabul. Cele 843 de piese au fost furate în timpul războiului civil din anii ’90 şi au ajuns pe piaţa neagră, relatează BBC.

Capital

Cum se trăiește în ŢARA cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din UE

Locuitorii acestei ţări primesc un salariu minim de 1.800 euro pe lună, bani garantaţi de legislaţie, iar produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor este printre cele mai mari din lume, însă cu toate acestea oamenii sunt nefericiţi.