Revista TIME a desemnat „personalitatea anului 2018”! Jurnaliștii care se luptă cu regimurile represive din toată lumea au fost protagoniștii evenimentului

Revista TIME a desemnat „personalitatea anului 2018”! Jurnaliștii care se luptă cu regimurile represive din toată lumea au fost protagoniștii evenimentului
sursă foto: Time

Jamal Khashoggi, jurnalistul asasinat în Turcia, doi corespondeți Reuters care se află în închisoare în Myanmar, dar și alți jurnaliști au fost desemnați, marți, „personalitatea anului 2018” de editorii revistei americane Time.

Decernarea premiului către Khashoggi a reprezentat o premieră în istoria prestigiosului titlu, dat fiindcă este prima oară când este onorată o persoană care a trecut la cele sfiinte.

Jamal Khashoggi era editorialist la The Washington Post și era un critic recunoscut la adresa prințului moștenitor Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite. Jurnalistul saudit a fost ucis, în urmă cu două luni, în consulatul țării sale din Instanbul, Turcia, unde venise să își ridice documente necesare căsătoriei.

Așadar, printre cei distinși cu acest titlu se numără și doi corespondeți Reuters, Wa Lone (32 de ani) și Kyaw Soe Oo (28 de ani), care au fost condamnați de Guvernul din Myanmar, pe 3 septembrie, pentru dezvăluirea unor secrete de stat. Cu toate acestea, comunitatea internațională consideră că acest caz este o încălcare gravă a libertății de expresie.

Totodată, publicația Time a mai spus că, în anul 2018, cel puțin 52 de jurnaliști din toată lumea au fost uciși.

Cotidianul american desemnează o personalitate a anului începând din anul 1927. De-a lungul timpului, acest titlu a mai revenit unor personalități celebre de pe scena politică internațională și nu numai, precum Angela Merkel, Papa Francis, Barack Obama, Mark Zuckerberg și Vladimir Putin.

În anul 2017, Time a considerat că „personalitatea anului” a fost mișcarea online de conștientizare a hărțuirii și abuzului sexual #MeToo.

Urmăriți B1TV.ro și pe