Rezultate exit-poll Sociopol, alegeri locale 2020. Nicușor Dan a câștiga la doar un procent diferență de Gabriela Firea

Rezultate exit-poll Sociopol, alegeri locale 2020. Nicușor Dan a câștiga la doar un procent diferență de Gabriela Firea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicușor Dan a câștigat cursa pentru Primăria Capitalei, arată exit-poll-ul făcut la ieșirea de la urne de către Sociopol. Candidatul PNL-USR/PLUS a obținut 45% din voturile exprimate, pe când principalul contracandidat, Gabriela Firea (PSD), ar fi câștigat 44% din voturi. Pe locul trei în preferințele electoratului se află Traian Băsescu 7%, mai arată datele obținute de Sociopol la ieșirea de la urne. Românii i-au ales pe 27 septembrie pe cei care vor conduce destinele comunităților locale pentru următorii patru ani.

Exit-poll Sociopol: Nicușor Dan a câștigat Primăria Capitalei

Sociopol este una dintre casele de sondare care au făcut exit-poll-uri la ieșirea de la urne. Aceasta îl dă câștigător e Nicușor Dan, candidatul PNL-USR/PLUS, în cursa pentru Primăria Capitalei.

Pe locul doi în preferințele electoratului se află Gabriela Firea (44%), candidatul PSD, iar pe locul trei Traian Băsescu (7%), susținut de PMP.

Cursa electorală a fost una strânsă, în condițiile în care ultimul sondaj făcut pe finalul campaniei electorale indica o diferență de doar două procente între Nicușor Dan și Gabriela Firea.

Nicușor Dan, candidatul independent susținut de PNL și USR/PLUS la Primăria Capitalei

Nicușor Dan a candidat la Primăria Capitalei pentru a treia oară, de data aceasta cu susținerea PNL și USR/PLUS.

Cum nu s-a putut ajunge la organizarea alegerilor în două tururi, astfel încât să vină fiecare cu propriul candidat, PNL, USR/PLUS și PMP s-au văzut nevoite să se așeze la masa negocierilor pentru a veni în fața alegătorilor cu un candidat comun la Primăria Generală. Același lucru s-a întâmplat și în cazul Primărilor de Sector. În final, însă, PMP a rămas în afara înțelegerii, mai ales la presiunile USR/PLUS, care au reproșat faptul că, în acești ultimi patru ani, consilierii PMP au votat cot la cot cu PSD proiectele Administrației Firea.

În schimb, PNL și USR/PLUS au reușit să ajungă la un acord pentru a veni la aceste alegeri cu candidați comuni la Primăria Generală și la Primăriile de Sector:

Primăria Generală – Nicușor Dan (independent)

Sectorul 1 – Clotilde Armand (USR)

Sectorul 2 – Radu Mihai (USR)

Sectorul 3 – Adrian Moraru (PNL)

Sectorul 4 – Simona Spătaru (PLUS)

Sectorul 5 – Cristian Băcanu (PNL)

Sectorul 6 – Ciprian Ciucu (PNL)

În schimb, la Consiliul General și la Consiliile de Sector, liberalii și alianța au preferat să meargă separat.

Gabriela Firea (PSD) a luptat pentru un nou mandat la Primăria Generală

De cealaltă parte, social-democrata Gabriela Firea a luptat pentru a-și reînnoi mandatul de Primar General al Capitalei. Aceasta a susținut că mai are nevoie de patru ani pentru a duce la îndeplinire proiectele începute.

Firea s-a lăudat cu realizările sale în actualul mandat, dar a susținut că nu a putut face tot ce și-a propus deoarece nu a avut susținerea Guvernului. Asta chiar dacă în trei din cei patru ani de mandat guvernarea a fost asigurată de colegii ei din PSD.

Candidații PSD la alegerile din București:

Gabriela Firea – Primăria Generală

Daniel Tudorache – Sectorul 1

Dan Cristian Popescu – Sectorul 2

Aurelian Bădulescu – Sectorul 3

Daniel Băluță – Sectorul 4

Daniel Florea – Sectorul 5

Gabriel Mutu – Sectorul 6