România va acorda asistență Republicii Moldova pentru atragerea de finanțări

România va acorda asistență Republicii Moldova pentru atragerea de finanțări
Foto: Facebook @ Andrei Spînu

Dan Vîlceanu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a discutat cu Andrei Spînu, vicepremierul şi ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării din Republica Moldova, despre stadiul proiectelor comune de cooperare teritorială, finanțate de către Comisia Europeană, transmite Agerpres.

România oferă ajutor Republicii Moldova

De asemenea, comunicatul dintre cei doi arată că aceștia au convenit asupra construirii unui grup tehnic comun care va oferi expertiza necesară și integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin intermediul României.

Dan Vîlceanu a prezentat o listă de posibile finanțări oferite de către alte surse decât programele comune de cooperare teritorială. Precum programele, inițiative și mecanismele oferite direct de către Comisia Europeană.

Andrei Spînu a subliniat principalele domenii teritoriale în care e dorită colaborarea cu România, acestea fiind: transport, construcţii, dezvoltare regională, energie şi eficienţă energetică, subliniind importanţa proiectelor comune pe partea de infrastructură.

O viitoare ședință între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova se preconizează că va avea loc. Așadar, se fac demersurile necesare pentru sprijinirea proiectelor de investiții ale Republicii Moldova. Proiectul european dintre cele două țări a fost aprobat de către Comisia Europeană în 2015, vizând perioada 2014 – 2020. Bugetul a constat din 89 milioane de euro, din care buget ENI de 81 milioane de euro.

Îmbunătățiri la nivel cultural și local

Programul a contribuit la atingerea obiectivelor Instrumentului European de Învecinătate (ENI) prin promovarea culturii locale și a conservării patrimoniului cultural, fiind îmbunătățit sistemul de sănătate la nivelul zonei, a infracstructurii și a educației.

Aria eligibilă a programului în România cuprinde 4 judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi; iar în Moldova întreg teritoriul.

Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 18 decembrie 2015, având un buget total de 49 milioane de euro (ENI). Ţările participante la program sunt România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Armenia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`