Rusia a sprijinit operațiuni de sabotaj în Germania pentru a zgudui campania electorală, se arată într-un raport al serviciilor secrete

Rusia a sprijinit operațiuni de sabotaj în Germania pentru a zgudui campania electorală, se arată într-un raport al serviciilor secrete
Sursa Foto: Hepta.ro

Anchetatorii germani cred că un val de vandalism auto în Germania, inițial pus pe seama activiștilor radicali pentru schimbările climatice, face de fapt parte dintr-o campanie de sabotaj orchestrată de Rusia, potrivit unui raport Spiegel publicat miercuri, potrivit Politico.

Peste 270 de vehicule au fost avariate în Berlin, Brandenburg, Bavaria și Baden-Württemberg. Sabotorii au pulverizat spumă de construcție în țevile de eșapament ale mașinilor, făcând vehiculele inutilizabile, au declarat departamentele locale de poliție pentru Spiegel.

Vandalii au tencuit mașinile cu autocolante false cu fața ministrului Economiei Robert Habeck și sloganuri precum „fii mai verde!” Potrivit autorităților, scopul lor a fost să stârnească indignarea publicului împotriva Partidului Verzilor din Germania înaintea alegerilor naționale din 23 februarie.

De la invadarea Ucrainei în 2022, Rusia a intensificat operațiunile de sabotaj în întreaga Europă, vizând infrastructura critică precum cablurile submarine și chiar complotând asasinarea dezertorilor și a producătorilor europeni de arme.

Oficialii occidentali leagă aceste acte de strategia de război hibrid a Moscovei, având ca scop destabilizarea țărilor NATO, perturbarea aprovizionării cu energie și subminarea sprijinului pentru Ucraina. Ca răspuns, aliații au intensificat schimbul de informații pentru a contracara amenințarea tot mai mare.

Potrivit lui Spiegel, autorii au fost tineri din Serbia, Bosnia-Herțegovina și Germania. Nu erau activiști ideologici, ci angajați, recrutați la o rată de 100 de euro pe vehicul de agenți ruși prin intermediul aplicațiilor de mesagerie precum Viber.

Oficialii germani de informații avertizează că Rusia se bazează din ce în ce mai mult pe așa-zișii agenți de nivel scăzut pentru operațiunile de influență. Aceștia nu sunt spioni instruiți, ci amatori din medii criminale mici, dispuși să provoace haos pentru o plată rapidă.

Unul dintre suspecții reținuți ar fi mărturisit, susținând că li s-au promis câteva mii de euro și i s-a asigurat sprijin juridic dacă ar fi fost prins. Instrucțiunile, conform mărturisirii, au venit direct de la un contact rus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`