Rusia aduce în discuție o posibilă întâlnire Zelenski – Putin. Un acord de pace s-ar putea realiza în două săptămâni

Rusia aduce în discuție o posibilă întâlnire Zelenski – Putin. Un acord de pace s-ar putea realiza în două săptămâni
Foto: colaj Hepta.ro

Rusia aduce pentru prima dată în discuție o posibilă întâlnire între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Cele două țări ar putea ajunge la un acord de pace în următoarele două săptămâni, iar ultima rundă de negocieri s-a încheiat, după aproape patru ore, scrie CNN.

Rusia a promit să reducă atacurile din jurul orașului Kiev și al orașului Cernihiv, însă oficialii ucraineni, dar și cei occidentali sunt reticenți cu privire la acestea promisiuni. Mai mult decât atât, există și speculații cu privire la o posibilă regrupare a Rusiei, în loc de respectarea promisiunii.

O posibilă întâlnire între Putin și Zelenski, adusă în discuție și de Rusia

Șeful delegației ruse susține că a primit propuneri scrie din parte grupului ucrainean cu privire la dorința de a obține statutul de neutralitate și liber nuclear. Totodată, propunerile Ucrainei pentru Rusia ar include și interzicerea bazelor și trupelor militare străine pe teritoriul său.

Chestiunea principală este tratatul internațional în legătură cu garanții de securitate pentru Ucraina și doar după acest acord putem încheia acest război într-un mod dorit de Ucraina. A doua chestiune este o încetare a focului ca să putem rezolva toate problemele umanitare care s-au adunat”, au precizat și negociatorii ucraineni, potrivit Antena 3.

Negocierile de la Istanbul „au fost constructive”

În ultimele zile, la Istanbul au avut loc noi negocieri între partea rusă și cea ucraineană. Astfel, s-ar putea să se discute inclusiv de o pace între cele două tabere, care ar urma să aibă loc în următoarele două săptămâni.

Negocierile avute cu partea ucraineană au fost constructive, am primit propuneri din partea Ucrainei, în vederea analizării acestora. Poziția lor este clar formulată privind introducerea acestor propuneri în acord. Aceste propuneri vor fi analizate în cel mai scurt timp. Vor fi transmise președintelui și vom da răspunsul cât de curând”, a declarat Vladimir Medinski, membru în delegația rusă pentru negocieri.

La rândul său, diplomatul ucrainean Oleksandr Chaly, membru în echipa de negocieri din partea Ucraineni spune că nu se vor desfășura baze militare străine pe teritoriul țării, dacă garanțiile Rusiei vor fi respectate.

„În baza acestor garanții, nu vom desfășura baze militare străine sau contingente militare pe teritoriul nostru și nu vom intra în alianțe politico-militare. De asemenea, este important ca exercițiile militare pe teritoriul nostru să aibă loc cu acordul țărilor garante”, a declarat el, potrivit surselor citate.

Urmăriți B1TV.ro și pe