Rusia a avertizat Armenia cu privire la „consecințele grave” dacă se supune jurisdicției Curții Penale Internaționale (CPI), care a emis un mandat de arestare pentru președintele Vladimir Putin, a informat luni agenția de presă RIA.
CPI a emis mandatul luna aceasta, acuzându-l pe Putin de crimă de război, de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina, o mișcare condamnată de Kremlin ca fiind o decizie lipsită de sens și scandalos de partizană, scrie Reuters.
Armenia, un aliat tradițional rusesc ale cărui legături cu Moscova s-au deteriorat de când Putin a dat ordinul de a invada Ucraina în ceea ce el a numit o „operație militară specială”, se îndreaptă spre a deveni stat parte la Statutul de la Roma, o mișcare care ar aduce-o. aflate sub jurisdicția CPI.
RIA, o agenție de presă de stat rusă, a citat o sursă din Ministerul rus de Externe spunând că Moscova consideră planurile CPI ale Armeniei drept „inacceptabile”.
Acesta a spus că Rusia a avertizat Erevan cu privire la „consecințele extrem de negative” pentru relațiile bilaterale dacă va merge mai departe cu planul, care va trebui ratificat de parlamentul armean după aprobarea de către curtea constituțională.
„Moscova consideră că planurile oficiale ale Erevanului de a adera la Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale sunt absolut inacceptabile pe fondul recentelor mandate ilegale și nule din punct de vedere juridic ale CPI împotriva conducerii ruse”, a citat RIA sursa Ministerului de Externe rus.
Nu a existat nicio reacție imediată din partea Armeniei. Mandatul CPI are potențialul de a complica planurile de călătorie globale ale lui Putin dacă țara în care dorește să călătorească este parte oficială la Statutul de la Roma.
Țările în care Putin ar putea călători în acest an includ Africa de Sud și Turcia, iar liderul rus în trecut a călătorit în mod regulat în fosta Uniune Sovietică, inclusiv în Armenia, unde Rusia are trupe de menținere a păcii și o bază militară.
Legăturile Moscovei cu Erevan s-au deteriorat în ultimele luni, totuși, din cauza a ceea ce Armenia spune că este eșecul Rusiei de a respecta pe deplin un tratat de încetare a focului din 2020 care a ajutat negocierile între Armenia și Azerbaidjan pentru a pune capăt războiului din Nagorno-Karabah – o regiune a Azerbaidjanului populată de armeni.
Moscova a apărat acțiunile forțelor de menținere a păcii, care până acum nu au intervenit pentru a pune capăt a ceea ce Armenia spune că este o blocare parțială a activiștilor azeri din Nagorno-Karabah.
Rusia are un pact de apărare reciprocă cu Armenia și a fost un agent de putere tradițional în regiunea Caucazului de Sud, dar se confruntă cu o concurență crescândă pentru influența din partea Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Turciei.