Rusia amenință Finlanda: „Aderarea la NATO ar avea repercusiuni politice și militare serioase”

Rusia amenință Finlanda: „Aderarea la NATO ar avea repercusiuni politice și militare serioase”
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi

Ministerul rus al afacerilor externe a amenințat voalat Finlanda vineri, când a transmis părții finlandeze că o eventuală aderare la NATO „ar avea repercusiuni politice și militare serioase”.

Federația Rusă amenință Finlanda în ceea ce privește o eventuală aderare la NATO

„Considerăm angajamentul guvernului finlandez față de o politică militară de nealiniere drept un factor important în a asigura securitatea și stabilitatea în nordul Europei. Aderarea Finlandei la NATO ar avea avea repercusiuni politice și militare serioase”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe, Maria Zaharova, conform postării publicate vineri de instituția rusă pe Twitter.

În aceeași postare, Ministerul rus al afacerilor externe a distribuit și un articol din EurAsian Times în care premierul finlandez Sanna Marin s-a arătat gata să aleagă calea NATO dacă situația de securitate o impune.

„Finlanda este gata să aplice pentru aderarea la NATO dacă problema de securitate națională devină acută”, a declarat Sanna Marin într-o sesiune parlamentară, potrivit articolului din EurAsian.

Federația Rusă a declarat război Ucrainei, iar în perioada premergătoare invaziei a pretins Occidentului mai multe așa-zise garanții de securitate, inclusiv un angajament care să împiedice o eventuală aderare a Kievului la NATO.

Alianța Nord-Atlantică a explicat că nu este dreptul Moscovei să aleagă cine merge pe drumul euroatlantic și cine nu.

„Mesajul meu este că acest lucru rămâne de decis de către cei 30 de aliați. Rusia nu decide cine va fi un membru NATO sau nu. Iar aceasta este o chestiune de principiu pe care toți aliații au afirmat-o iar și iar. Este despre a respecta dreptul fiecărei națiuni din Europa de a-și alege propriul său drum, fie că doresc să facă parte dintr-o organizație ca NATO sau că nu doresc să facă parte din NATO. (…) Acest lucru merge mai departe decât Ucraina. Acest lucru este despre Ucraina, dar este de asemenea deespre alte națiuni suverane din Europa, despre principiu, dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriul său drum”, declara recent secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Urmăriți B1TV.ro și pe