Rusia ar putea să saboteze cabluri submarine și alte infrastructuri critice ca să perturbe viața occidentală, avertizează NATO

Rusia ar putea să saboteze cabluri submarine și alte infrastructuri critice ca să perturbe viața occidentală, avertizează NATO
Președintele rus Vladimir Putin și șeful Statului major general din armata rusă, Valeri Gherasimov, fotografiați pe 21 decembrie 2022 la o reuniune extinsă a Ministerului rus al apărării. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Kireev

Rusia ar putea să saboteze cabluri submarine ca să pedepsească națiuni occidetale pentru sprijinirea Ucrainei, a declarat șeful diviziei de intelligence din NATO, David Cattler, miercuri, în contextul în care Alianța caută să sporească eforturile de protejare a infrastructurii subacvatice după atacurile de la Nord Stream, relatează Reuters.

NATO: Rusia ar putea să saboteze cabluri submarine și alte infrastructuri critice ca să perturbe viața occidentală

„Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cabluri submarine și alte infrastructuri critice într-un efort de peturbare a vieții occidentale, pentru a obține un avantaj împotriva acelor națiuni care asigură securitate Ucrainei”, a afirmat David Cattler, în cadrul unor declarații de presă.

„Rușii sunt mai activi decât i-am văzut în ani de zile în acest domeniu”, a spus șeful diviziei nord-atlantice de intelligence, adăugând că aceștia patrulează prin Atlantic mai mult decât în anii trecuți și au sporit activitățile și în Marea Nordului, și în Marea Baltică.

Amenințările la adresa cablurilor și a conductelor au intrat în atenția publică odată cu episodul din septembrie 2022, când explozii încă neelucidate au paralizat conductele Nord Stream 1 și 2, ce erau menite să transporte gaz din Rusia către Germania prin Marea Baltică.

Invocând faptul că anchetele sunt încă în desfășurare, David Cattler a refuzat să facă speculații cu privire la originea atacurilor.

Într-un context în care îngrijorările referitoare la securitatea cablurilor submarine sunt tot mai mari, țările occidentale vor să transforme Marea Nordului într-un motor de energie verde, intenționând să creeze o serie de parcuri eoliene noi care vor fi conectate de continent prin cabluri.

Alte cabluri submarine transportă circa 95% din traficul de internet de pe planetă la viteze de aproximativ 200 de terabytes pe secundă, iar 200 dintre cele 400 de cabluri sunt considerate a fi critice, potrivit NATO.

„Împreună, ele transportă tranzacții financiare în valoare estimată de 10 bilioane de dolari americani (10.000 de miliarde, n.r.) în fiecare zi, așa că aceste cabluri chiar sunt vitale din punct de vedere economic”, a mai spus David Cattler.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`