Rusia ar putea transporta gaz prin Ucraina după 2024. Ce condiții a pus Kremlinul

Rusia ar putea transporta gaz prin Ucraina după 2024. Ce condiții a pus Kremlinul
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Pavel Lvov

Rusia este pregătită să transporte gaz prin Ucraina după 2024, doar în cazul în care există condiții economice favorabile şi dacă rețeaua ucraineană se află în stare tehnică bună.

„Cred că, în condiţii economice favorabile şi o stare corespunzătoare din punct de vedere tehnic, vom rezerva fără nicio îndoială capacităţile potrivite de transport de gaz prin infrastructura Ucrainei după 2024”, a afirmat vicepremierul Alexandru Novak, citat de g4media.

Politicianul a precizat că va semna un acord de tranzit de 40 de miliarde de metri cubi anuali, prin intermediul Ucrainei până la sfâșitul anului 2024.

Alexandru Novac a decis să nu comenteze criza gazelor naturale în Europa. Potrivit acestuia, trebuie să existe o ofertă de gaz, care să acopere în totalitate cererea în Europa. Vicepremierul a mai adăugat că „trebuie să se creeze rezerve suficiente în depozitele subterane pentru a trece în siguranţă iarna”.

Autoritățile ucrainene au susținut, recent, că Gazprom a creat „un deficit artificial de gaz” în Europa, care a dus la mărirea prețurilor. Potrivit acestora, Rusia a redus tranzitul de gaz la aproape 20%.