Rusia dă Franței un ultimatum pentru livrarea navei de război Mistral Vladivostok

Rusia dă Franței un ultimatum pentru livrarea navei de război Mistral Vladivostok
Foto: news.usni.org

Franţa are termen până la sfârşitul lui noiembrie să livreze prima navă de război de tip Mistral Rusiei, dacă nu vrea să să se expună unor cereri „serioase” de compensaţii, a declarat, vineri, o sursă rusească „sus-plasată” citată de agenţia RIA Novosti.

„Ne pregătim de diverse scenarii. Aşteptăm până la sfârşitul lunii (livrarea primei nave de tip Mistral) iar după aceea ne prezentăm solicitările” financiare „serioase”, a declarat această sursă.

Două nave de tip Mistral, bastimente de protecţie şi comandament vândute de către Franţa Rusiei în 2011 cu 1,2 miliarde de euro, se află în centrul unei „încurcături” diplomatico-militare, după ce preşedintele francez François Hollande a decis să lege livrarea lor de soluţionarea politică a crizei din Ucraina.

Moscova a afirmat la sfârşitul lui octombrie că a fost invitată sa primească, pe 14 noiembrie, prima dintre aceste nave – „Vladivostok”.

Anunţul a fost dezminţit imediat de către constructor şi Guvernul francez, pe fondul criticilor statelor membre NATO.

Ministrul francez al Apărării a declarat miercuri că „nicio dată de livrare” a unui portelicopter de tip Mistral către Rusia „nu poate să fie stabilită în acest stadiu”.

Problema spionoasă a navelor polivalente de tip Mistral urmează să fie abordată în întâlnirea dintre preşedinţii francez François Hollande şi rus Vladimir Putin la Summitul G20 de la Brisbane, sâmbătă şi duminică.

Tags: