Rusia desfășoară nave de război în Marea Baltică. Suedia anunță mobilizarea trupelor

Rusia desfășoară nave de război în Marea Baltică. Suedia anunță mobilizarea trupelor
Vladimir Putin / Foto: Hepta

Suedia a trimis sute de trupe pentru a consolida o insulă cheie din Marea Baltică, deoarece ministrul său al apărării a avertizat că țara scandinavă nu ar trebui să fie naivă și ar putea fi atacată.

O unitate de rezervă de urgență a forțelor armate suedeze care a sosit vineri și sâmbătă la Gotland cu avionul și feribotul de pasageri, livrând trupe și echipamente pe o insulă pe care mulți au comparat-o cu un portavion din mijlocul Mării Baltice, scrie news7h.

Desfășurarea vine pe fondul anxietății crescânde în statele nordice și baltice cu privire la intențiile Rusiei de a desfășura o acține militară la granița cu Ucraina și la modul în care aceasta s-ar putea răspândi în țările vecine. Presa suedeză a remarcat în weekend că activitatea navală rusă în Marea Baltică a crescut pe măsură ce trupele au fost trimise la Gotland.

„Evident că există un risc. Un atac împotriva Suediei nu poate fi exclus. . . Este important să arătăm că nu suntem naivi. Suedia nu va fi prinsă dacă se întâmplă ceva. Este important să semnalăm că luăm această situație în serios”, a declarat secretarul apărării Peter Hultqvist.

Desfășurarea de către Rusia a peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina și retorica sa diplomatică dură au determinat Suedia și Finlanda, ambele nealiniate din punct de vedere militar, să insiste să păstreze opțiunea de a se înregistra ca membru NATO.

Mobilizare de forțe la granița cu Ucraina

Armata rusă a publicat imagini cu mai multe dintre forțele sale aflate în mișcare la frontiera cu Ucraina, unde sunt comasate 100.000 de trupe. Acțiunea are loc în contextul în care un atac cibernetic s-a desfășurat la câteva ore după ce discuțiile s-au încheiat fără nicio înțelegere între Rusia și aliații occidentali, care se tem că Moscova ar putea lansa un nou asalt militar asupra țării pe care a invadat-o în 2014, scrie Reuters.

„Bătăile de tobă ale războiului sună puternic”, a declarat Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), la încheierea discuțiilor de joi.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe