Rusia folosește blocarea porturilor ucrainene ca un mijloc de șantaj, acuză ministrul de externe al Ucrainei

Rusia folosește blocarea porturilor ucrainene ca un mijloc de șantaj, acuză ministrul de externe al Ucrainei
Ucraina primeste sistemul de rachete Blue Spear// Sursa foto: Hepta/Zuma Press / Ac2 Joseph Aubrey/Planetpix

Rusia încearcă să „șantajeze” comunitatea internațională cu o ofertă de a debloca porturile maritime ucrainene dacă sancțiunile împotriva acesteia sunt diminuate, a declarat miercuri ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Rusia, acuzată că vrea să șantajeze comunitatea internațională

Acesta este „șantaj clar”, a susținut Kuleba. „Nu puteți găsi un exemplu mai bun de șantaj în relațiile internaționale”. El a avertizat că, dacă Rusia nu renunță la blocarea exporturilor ucrainene de cereale, întregul ciclu agricol va fi întrerupt și ar putea declanșa o „criză alimentară multianuală”.

Câteva date: înainte de război, Ucraina era al patrulea exportator mondial de porumb și al cincilea exportator de grâu, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Aproape 30% din comerțul global cu grâu a venit doar din Rusia și Ucraina, scrie cnn.

Vorbind la o conferință, Kuleba a spus că Rusia și Ucraina nu sunt nici pe departe aproape de o pace negociată și că Rusia nu are intenția de a lua parte la discuțiile care vizează încheierea războiului.

„Când desfășurați o operațiune ca aceasta, practic spuneți nu negocierilor. Dacă Rusia ar fi preferat discuțiile și nu războiul, s-ar fi comportat diferit”, a spus el.

A face concesii Rusiei nu a funcționat din 2014 și nu va funcționa acum, a spus Kuleba.

„Această strategie a fost folosită de forțele globale de conducere din 2014 până în 24 februarie 2022. Faceți concesii aici, faceți concesii aici, va ajuta la prevenirea războiului. A esuat. Opt ani de această strategie au dus la rachete care au lovit Kievul și au vărsat sânge în Donbas”, a spus ministrul de externe.

Apel pentru înăsprirea sancțiunilor

Kuleba a cerut din nou sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, și anume oprirea achiziției de petrol rusesc, despre care a spus că menține Moscova într-o poziție confortabilă.

„Ucraina suferă mai mult decât Rusia cu sancțiunile împotriva ei. … După trei luni de război, mesajul meu este simplu: ucideți exporturile rusești. Nu mai cumpărați din Rusia și să le permiteți să câștige bani pe care îi investesc în mașina de război pentru a ucide și a distruge”, a spus el.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a cerut Rusiei să permită exporturile de cereale ucrainene, iar Occidentului să deschidă accesul îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale, pentru a aborda în mod eficient criza alimentară mondială, informează AFP.

„Rusia trebuie să permită exportul în condiții de siguranță și securitate al cerealelor stocate în porturile ucrainene”, a transmis șeful ONU la o reuniune ministerială de la New York găzduită de SUA.

Urmăriți B1TV.ro și pe