Rusia închide consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei. Moscova reclamă „acțiunile neprietenoase ale acestor țări”

Rusia închide consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei. Moscova reclamă „acțiunile neprietenoase ale acestor țări”
Președintele Federației Ruse și ministrul rus de externe, Vladimir Putin și Serghei Lavrov. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Ramil Sitdikov

Federația Rusă închide consulatele Letoniei, Estoniei și Lituaniei, a anunțat joi Ministerul rus al apărării, citat de CNN.

Mai concret, vor fi închise consulatele Letoniei de la Sankt Petersburg și Pskov, respectiv consulatele generale ale Estoniei și Lituaniei de la Sankt Petersburg, iar angajații misiunilor respective vor fi declarați „personae non gratae” pe teritoriul Federației Ruse.

Convenția de la Viena din 1961 stipulează că o țară-gazdă are dreptul de a încadra diplomați străini în categoria persoanelor indezirabile.

Rusia reclamă „acțiunile neprietenoase” ale Letoniei, Estoniei și LItuaniei

Ministerul rus al apărării a reluat poziția exprimată de Vladimir Putin în ceea ce privește invadarea Ucrainei și a declarat că decizia a fost luată „pe baza principiului reciprocității, precum și luând în considerare acordarea de asistență militară pentru regimul de la Kiev de către autoritățile acestor țări și mușamalizarea crimelor naționaliștilor ucraineni împotriva populației civile din Donbas și Ucraina”.

Potrivit Moscovei, ambasadorii Lituaniei și Estoniei și însărcinatul cu afaceri al Lituaniei în Federația Rusă au fost convocați în legătură cu „acțiunile neprietenoase ale acestor țări”.

Personalul consular și alți angajați care nu dețin cetățenie rusă ar trebui să părăsească teritoriul rus în fereastra stabilită pentru plecarea angajaților de la misiunile consulare ruse din aceste țări, a mai menționat Moscova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)