Rusia: jurnalista care a protestat la televiziunea de stat împotriva războiului acuză presiuni enorme

Rusia: jurnalista care a protestat la televiziunea de stat împotriva războiului acuză presiuni enorme
Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova a demisionat de la Pervîi Kanal. Sursă foto: Marina Ovsyannikova / Facebook

Jurnalista rusă care a întrerupt, în martie, știrile televiziunii de stat pentru a denunța războiul din Ucraina a revenit în Rusia. în ciuda pericolului. Înfruntând pericolele evidente, declară că este esențial ca opoziția față de războiul lui Putin să se facă auzită.

Marina Ovsiannikova a fost amendată de mai multe ori de instanțele rusești, ultima amendă fiind chiar pe data de 8 august, când a fost găsită vinovată de „discreditarea” armatei ruse. Colegii de breaslă francezi de la Francetvinfo.fr au intervievat-o asupra problemelor cu care se confruntă sub presiunile regimului de la Kremlin.

În cadrul interviului, Marina Ovsiannikova a declarat că a trebuit să plătească doar o primă amendă, dar nu şi pe restul pentru că toate aceste amenzi sunt folosite pentru a finanța războiul.

Anumite servicii lansează zvonul că ar fi agentă FSB

Referitor la decizia autorităților de a nu o aresta, jurnalista a declarat pentru publicaţia citată că autorităţile nu ar vrea să atragă atenția. „Este mai bine să nu vorbesc despre acțiunea mea în direct la televizor.

Știți, ca urmare a acțiunii mele, au apărut multe teorii ale conspirației. Mulți oameni, în special ucraineni, au început să creadă în ele. Au crezut că nu a existat nicio transmisiune în direct în Rusia, că am efectuat o misiune secretă a FSB și așa mai departe.Astfel de teorii ale conspirației cresc foarte bine pe un teren fertil.

Kremlinul nu ar vrea niciodată ca ucrainenii să nu mai creadă în această teorie [deoarece confirmă că nu există niciun protest popular în Rusia]. Așadar, autoritățile ruse preferă să păstreze tăcerea cu privire la acțiunea mea. Cred că nu mă voi confrunta cu nicio persecuție în viitorul apropiat pentru această demonstrație live.

Este un act atât de controversat să mă bage la închisoare. Și, în plus, este destul de dificil din punct de vedere legal, pentru că am un copil care nu a împlinit 14 ani și pe care îl cresc singură. Deci pot continua să protestez, nu vor dori să mă urmărească penal, pentru că este foarte dificil” a declarat aceasta.

Presiuni asupra familiei: soţul a plecat cu copiii

Sunt supusă unei presiuni enorme din toate părțile. Presiunea psihologică, în primul rând. Este ușor să influențezi o mamă, vizându-i copiii. Înainte de acțiunea mea în direct la televizor, eu și fostul meu soț aveam o relație bună. Dar, după protestul meu, au intervenit puteri superioare care au făcut presiuni asupra lui și m-a dat imediat în judecată. A cerut ca copiii noștri să locuiască cu el.

Doi ofițeri de la Centrul pentru combaterea extremismului au venit să mă sperie. Au pus multă presiune pe mine. Au vrut să demonstreze că eram agent CIA, că colaboram cu NATO și așa mai departe. A fost un atac foarte violent. Aceasta este o metodă de presiune psihologică folosită de serviciile speciale. După ultima mea demonstrație – cu un afiș împotriva președintelui Putin – au instituit o supraveghere care a durat o săptămână. Apoi, din fericire, au încetat să mă mai urmărească” a dezvăluit Ovsiannikova televiziunii franceze.

Nevoită să revină în Rusia de dorul copiilor luaţi de soţ

 „Nu credeam că fostul meu soț mă va înjunghia pe la spate și cu siguranță nu mă așteptam la un proces care să-mi afecteze copiii. Apoi mi-am dat seama că, dacă nu mă întorceam, pur și simplu nu mi-aș fi văzut copiii timp de mai mulți ani. Așa că am decis să mă întorc în Rusia.

A fost o decizie bună, în ciuda a ceea ce trăiesc acum și a acestor presiuni psihologice fără precedent. Cu toate acestea, sunt lângă fiica mea, ea este cu mine. Dar fiul meu, care are 18 ani, a decis să locuiască cu tatăl său, este deja adult. Comunicăm prin telefon” a continuat jurnalista care a subliniat că va rămâne în Rusia pentru copiii ei.

Marina Ovsiannikova le este recunoscătoare ruşilor care i-au transmis mesaje de susţinere: fiecare voce împotriva războiului este importantă

„Încerc să strig la poporul rus să oprească războiul și să nu creadă în propagandă. Dar oamenii din Rusia nu reacționează, sunt frustrați, au o privire pierdută. Toată lumea încearcă să se distanțeze de știrile despre război.

Oamenii încearcă să ignore ceea ce se întâmplă. Poate că vor să își salveze starea psihologică. Poate că oamenii sunt atât de intimidați de aceste procese politice și cazuri penale privind „discreditarea” armatei și informațiile false despre război, încât încearcă să ignore ceea ce este evident, sau pur și simplu tac pentru că le este frică.

Îmi pare foarte rău că oamenii au o astfel de părere, pentru că multe depind de noi acum. Și cred cu adevărat că autoritățile nu ne pot încarcera pe toți. Dacă oamenii vor începe să demonstreze în masă, Kremlinul se va teme” a menţionat jurnalista.

A refuzat oferta de a pleca în siguranţă în Occident: „Pentru că sunt împotriva nedreptății”

În cadrul interviului, Marina Ovsiannikova a răspuns întrebării de ce a refuzat oferta lui Macron de a se stabili în Franţa.

„Aş putea să profit de oferta lui Macron și să stau liniștit la Cannes și să beau șampanie. Dar vedeți, eu nu sunt genul acela de persoană. Prietenii mei spun cu toții că, dacă mi s-ar oferi să merg la Cannes sau la Harkov ca jurnalist pentru a arăta ce se întâmplă acolo, toate distrugerile, aș alege întotdeauna Harkovul.

Pentru că sunt împotriva nedreptății.

Și această dorință de a arăta nedreptatea este atât de puternică în mine, încât pur și simplu nu puteam să stau locului și să mă bucur de viață. Pentru că nu mi-a fost niciodată teamă să fiu lovită cu bastonul, încercând să restabilesc dreptatea. Din păcate, asta este natura mea. Așadar, în această situație, era imposibil de acceptat această ofertă” a declarat Ovsiannikova pentru jurnaliştii din Hexagon.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)