Rusia, lovită puternic de un nou val de COVID-19 provocat de tulpina Delta. Medicamentele folosite până acum nu mai sunt eficiente

Rusia, lovită puternic de un nou val de COVID-19 provocat de tulpina Delta. Medicamentele folosite până acum nu mai sunt eficiente
Foto: Pixabay

Un nou val de coronavirus, cauzat de noua variantă Delta a condus la o explozie a cazurilor noi în Rusia. Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii și persoanele nevaccunate, însă medicii avertizează că tratamentele existente nu mai răspund la infecție în cazul acestei tulpini.

La două săptămâni după ce Kirill Kruchkov, în vârstă de 82 de ani, a murit de Covid-19 în regiunea Tula, la 200 de kilometri sud de Moscova, familia sa a primit un telefon de la Rospotrebnadzor, autoritatea pentru protecția consumatorilor din Rusia.

„Ne-au spus că testele de laborator au arătat că bunicul a murit de tulpina indiană. Eram foarte confuz. Nu a fost în India ”, a spus nepotul său Mihail, pentru The Moscow Times.

La fel ca majoritatea rușilor, familia Kruchkov a auzit puțin despre varianta Delta, o tulpină extrem de infecțioasă a coronavirusului, înregistrată pentru prima dată în India.

La 3 iunie, la o săptămână după moartea bunicului lor, oficialii ruși au spus că în Rusia au fost descoperite puțin peste 1.000 de infecții cu coronavirus care implică noi variante, doar 24% dintre acestea implicând varianta Delta.

Dar Delta se crede acum că se află în spatele creșterii explozive a infecțiilor și a spitalizărilor din Moscova.

Studiile efectuate în India au indicat deja că medicamentele pentru anticorpi și vaccinurile Covid-19 sunt mai puțin eficiente împotriva variantei Delta.

„Ceea ce am făcut înainte nu mai funcționează”, a spus Yekaterina, medic care lucrează la Spitalul Clinic numărul 50 din Moscova.

Potrivit cifrelor guvernamentale, capitala Rusiei a înregistrat sâmbătă 9.120 de noi infecții cu coronavirus în 24 de ore, un nivel record pentru a doua zi consecutivă. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a declarat că varianta Delta a reprezentat aproape 90% din noile cazuri.

„Începem să parcurgem din nou această poveste, dar cu consecințe mai grave”, a declarat Sobyanin pentru televiziunea de stat, referindu-se la intensificarea epidemiei.

Confruntându-se cu „creșterea explozivă” a numărului de infecții, oficialii înființează noi facilități spitalicești „în fiecare zi și abia ne descurcăm”, a avertizat el.

Ca răspuns la creșterea numărului de cazuri, oficialii au introdus vaccinări obligatorii fără precedent pentru lucrătorii de servicii din capitală.

Cunoscută anterior ca B.1.617.2, varianta Delta a fost descoperită pentru prima dată în India în februarie, unde a contribuit la un val devastator de infecții care a început în primăvară.

Delta este considerată până acum cea mai contagioasă variantă a coronavirusului. Studiile au arătat că este cu cel puțin 40% mai transmisibilă decât varianta Alfa detectată pentru prima dată în Regatul Unit anul trecut, care la rândul ei a fost cu aproximativ 50% mai transmisibilă decât tulpina Wuhan

Ceea ce face ca varianta Delta să fie deosebit de periculoasă, au declarat medicii din spitalele din Moscova în interviuri săptămâna trecută, că nu pare să răspundă la fel de bine la tratamentele utilizate anterior la pacienții cu Covid-19.

„Medicamentele pe care le-am folosit de-a lungul pandemiei sunt din ce în ce mai ineficiente, trebuie să folosim doze mari”, a spus Anton, un medic care tratează pacienții cu Covid din Spitalul Clinic numărul 52.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)