Rusia mai poate lansa atacuri masive cu rachete împotriva Ucrainei pentru cel mult 9 luni, din acest moment

Rusia mai poate lansa atacuri masive cu rachete împotriva Ucrainei pentru cel mult 9 luni, din acest moment
Sursa foto: Captura video

Rusia ar putea fi capabilă să lanseze lovituri masive repetate cu rachete împotriva Ucrainei timp de nouă luni de acum încolo, a declarat șeful serviciilor de informații din Estonia, Margo Grosberg, pe 27 ianuarie, citat de postul public eston ERR.

Rusia continuă să aibă un stoc semnificativ de rachete

Potrivit lui Grosberg, Rusia mai are 830 – 1.250 de rachete de înaltă precizie rămase din stocul său de 2.500 înainte de invazia pe scară largă, scrie kyivindependent.

În plus, Rusia a continuat să producă rachete pe toată durata invaziei, în ciuda sancțiunilor internaționale care interziceau exporturile de componente tehnologice necesare producției. Grosberg a spus că, în cele mai optimiste estimări ale Serviciului de Informații, Rusia va putea continua să atace masiv Ucraina cu rachete timp de încă 3-4 luni.

În cele mai pesimiste estimări, atacurile repetate pot continua timp de 6-9 luni. Rusia a lansat lovituri coordonate cu rachete la scară largă, vizând infrastructura critică din Ucraina, începând cu 10 octombrie.

Tragând zeci de rachete simultan, Rusia a efectuat peste 10 astfel de atacuri la sfârșitul lunii ianuarie. Campania a ucis zeci de civili și a deteriorat grav sistemul energetic al Ucrainei, ducând la întreruperi de electricitate, apă și încălzire.

În cel mai recent atac masiv împotriva Ucrainei din 26 ianuarie, Rusia a tras 55 de rachete cu diferite avioane și nave staționate la Marea Neagră, potrivit lui Valerii Zalujnyi, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 47 dintre ele, a informat Zalujnyi. Rusia a recunoscut că infrastructura energetică a Ucrainei este printre obiectivele sale principale. Potrivit Convențiilor de la Geneva, țintirea infrastructurii publice vitale constituie o crimă de război.

Urmăriți B1TV.ro și pe