Rusia nu este de acord cu reformarea misiunii de menţinere a păcii din Transnistria

Rusia nu este de acord cu reformarea misiunii de menţinere a păcii din Transnistria

Moscova dezaprobă încercările de reformare a actualei misiuni de menţinere a păcii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria, despre care susține că nu va contribui la reglementarea conflictului din regiune, a declarat Ministerul rus de Externe, conform RIA Novosti.

„Este evident că forţele politice care susţin o transformare a misiunii actuale de menţinere a păcii au ca scop nu să ajungă la pace şi stabilitate în regiunea transnistreană, ci să înlăture contingentul rus de menţinere a păcii din zona de conflict cu orice preţ. Noi considerăm că potenţialul actualei misiuni de menţinere a păcii este departe de a fi epuizat”, se arată în comunicatul ministerului rus.

Rusia are în prezent aproximativ 1.200 de soldaţi în cadrul unui „contingent de pace” în Transnistria, regiune din estul Republicii Moldova care şi-a declarat independenţa în 1990 și este susţinută indirect de Moscova.

Republica Moldova a cerut de mai multe ori retragerea trupelor ruse și transformarea misiunii de menținere a păcii într-una civilă, sub mandat internațional, propunere refuzată atât de liderii ruși cât și de cei din Tiraspol.