Rusia: Nu există mandat ONU pentru intervenții militare terestre în Libia și nici pentru schimbarea lui Gaddafi

Rusia: Nu există mandat ONU pentru intervenții militare terestre în Libia și nici pentru schimbarea lui Gaddafi
Ministrul de externe rus, Sergey Lavrov, a declarat că rezoluția 1973 a Consiliului de Securitate al ONU nu oferă mandat NATO pentru o intervenție militară terestră și că nici nu ar trebui urmărită o schimbare...

Ministrul de externe rus, Sergey Lavrov, a declarat că rezoluția 1973 a Consiliului de Securitate al ONU nu oferă mandat NATO pentru o intervenție militară terestră și că nici nu ar trebui urmărită o schimbare de regim în Libia. Declarația a fost făcută, vineri, în cadrul unei conferințe de presă organizată după o întâlnire Rusia-NATO de la Berlin.

Lavrov și-a exprimat îngrijorarea în privința unei posibile depășiri ale mandatului ONU de către Alianța Nord Atlantică.

“Astăzi asistăm la acțiuni ce depășesc în unele cazuri limitele trasate de Consiliul de Securitate al ONU”, a spus el. “Există discuții că Rezoluția 1973 poate justifica operațiuni terestre. În orice caz, rezoluția nu menționează astfel de acțiuni. Consiliul de Securitate nu a autorizat astfel de acțiuni”, a mai declarat ministrul rus.

Lavrov a adăugat că NATO ar trebui să se abțină de la încercări de a „schimba regimul” liderului libian Muammar Gaddafi.