Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, susține purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe

Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, susține purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe
Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, susține purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe. Sursa: Hepta/Sputnik / Sputnik

Alexei Zaițev, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, a declarat vineri că Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina. Acesta a susținut că utilizarea armelor nucleare – un risc despre care oficialii occidentali au discutat public – nu este aplicabil pentru ceea ce Moscova numește „operațiune militară specială în Ucraina”, potrivit Reuters.

În același timp, Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, a declarat că țara sa ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac similar, excluzând posibilitatea unui atac nuclear preventiv.

Burns: „Biden este profund preocupat de evitarea unui al Treilea Război Mondial”

Pe 14 aprilie, directorul CIA, William Burns, a declarat că, având în vedere eșecurile suferite de Rusia în Ucraina, „nimeni nu poate trata cu superficialitate amenințarea reprezentată de o potențială recurgere la arme nucleare tactice sau arme nucleare cu randament redus”.

Kremlinul a declarat că a plasat forțele nucleare rusești în alertă maximă la scurt timp după începerea operațiunii în Ucraina, însă SUA nu au văzut „multe dovezi practice” ale desfășurărilor efective care ar provoca mai multe îngrijorări, a adăugat Burns, vorbind cu studenții de la Universitatea Georgia Tech.

„Suntem, evident, foarte îngrijorați. Știu că președintele Biden este profund preocupat de evitarea unui al Treilea Război Mondial, de evitarea unui prag în care, știți, conflictul nuclear devine posibil”, a spus Burns.

Volodin, despre șansele ca Rusia să recurgă la arma nucleară

Viaceslav Volodin a comentat posibilitatea folosirii armelor nucleare de către Rusia, susținând că țara sa ar putea recurge la arma nucleară doar ca răspuns la un atac similar, excluzând posibilitatea unui atac nuclear preventiv din partea Moscovei, notează site-ului Dumei, citat de Agerpres.

„Doctrina militară rusă prevede utilizarea armei nucleare ‘doar ca răspuns’ la un atac similar împotriva ţării. În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, noi avem în vedere doar posibilitatea de a răspunde (cu un dispozitiv nuclear) la un atac punctual”, a declarat Volodin, în acelaşi interviu.

„Dacă ne atacă, noi răspundem”, a insistat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
15:05 - Moscova susține că a distrus un „important transport” de arme și echipamente occidentale către Ucraina
14:50 - Sorin Cîmpeanu a anunțat că studenții vor putea face și cursuri online din toamnă: „Este un important pas înainte”
14:22 - Olga Smirnova, una dintre vedetele Teatrului Bolșoi, face declarații după emigrarea în Olanda: „Cred că am fost sinceră cu mine însămi. Mi-a părut teribil de rău pentru toate astea”
13:59 - Peste 13.000 de locuitori din Beijing au fost scoși din case la miezul nopții și băgați în carantină: „Este exact la fel ca în Shanghai” (FOTO)
13:37 - Imagini cu soldați ruși care își abandonează tancurile și o iau la fugă pe câmp, speriați de explozii
13:05 - Zelenski: „Sfârșitul conflictului va fi unul diplomatic” / „Sunt lucruri pe care nu le putem realiza doar la masa negocierilor”
12:49 - Liz Truss, ministrul britanic de Externe: Moldova trebuie echipată „conform standardului NATO” / „Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare”
12:24 - Președintele ANAF, despre profesorii care dau meditații: „Nu cred că o să pornim în curând controale” / „Este un fenomen care se practică de mulţi ani”
12:00 - Olaf Scholz, criticat de fostul secretar general al NATO pentru abordarea față de războiul din Ucraina: „Germania este reticentă în a livra arme grele și a impune sancțiuni”
11:44 - Marcel Ciolacu: „Creșterea economică din primul trimestru nu se regăsește în buzunarele românilor” / „Guvernul trebuie să vină cu anumite măsuri”