Rusia, pregătită să se retragă din Consiliul Europei: Am obosit să tot fim ţinta criticilor

Rusia, pregătită să se retragă din Consiliul Europei: Am obosit să tot fim ţinta criticilor
Foto: The News Articles

Rusia ia serios în calcul retragerea din Consiliul Europei, a declarat Valentina Matvienko, preşedinta Senatului rus, în cadrul unei întrevederi cu şefa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Lilian Mori Pasquier.

”Am obosit să tot fim ţinta criticilor. Pe plan intern se conturează decizia de a ne retrage din Consiliul Europei”, a reiterat Matvienko, potrivit Interfax.

Aceasta s-a plâns că Rusia negociază de mai mulţi ani cu structurile Consiliului Europei cu privire la restabilirea drepturilor delegaţiei Federaţiei Ruse la APCE, dar lucrurile nu evoluează deloc: ”Dacă Consiliul Europei acceptă această situaţie, dacă pentru el nu este importantă participarea Federaţiei Ruse, atunci aşa să fie. Nu are niciun sens să prelungim această pauză”.

Valentina Matvienko a mai precizat că Moscova pune sub semnul întrebării legitimitatea unui număr de decizii ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Celor 18 deputaţi care reprezintă Rusia la APCE li s-a ridicat dreptul de vot în 2014, ca sancţiune după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În replică, Rusia şi-a suspendat activitatea şi plata contribuţiei la Consiliul Europei.